Lees hier de nieuwste blogs
Herken je dat gevoel van overprikkeling na een drukke dag? Dat je energie helemaal leeggezogen is en je het liefst onder een dekentje kruipt? Als hooggevoelige vrouw weet ik hoe intens je de wereld om je heen kunt ervaren. Prikkels komen harder binnen, emoties voel je dieper en je hebt meer tijd nodig om alles te verwerken. Juist daarom is het zo belangrijk om te leren hoe je grenzen stelt.
In deze blogpost deel ik mijn inzichten en tips over grenzen stellen, speciaal voor hooggevoelige vrouwen. We gaan dieper in op wat grenzen zijn, waarom ze zo belangrijk zijn en hoe je ze op een liefdevolle manier kunt aangeven.
Waarom grenzen stellen essentieel is voor hooggevoelige vrouwen
Als je hooggevoelig bent, neem je makkelijk de energie van anderen over. Je voelt hun emoties aan en wilt graag helpen, waardoor je soms over je eigen grenzen gaat. Dit kan leiden tot overprikkeling, vermoeidheid, stress en zelfs burn-out. Grenzen stellen is dan ook niet egoïstisch, maar juist een vorm van zelfliefde. Het zorgt ervoor dat je:
- Je energie beschermt: Door grenzen te stellen, voorkom je dat je energie leegloopt en houd je meer over voor jezelf.
- Ruimte creëert voor zelfzorg: Als je je grenzen bewaakt, heb je meer tijd en energie voor de dingen die jou voeden en opladen.
- Je authentieke zelf kunt zijn: Door je grenzen aan te geven, laat je zien wie je bent en wat je belangrijk vindt.
- Sterkere relaties opbouwt: Duidelijke grenzen zorgen voor meer respect en begrip in je relaties.
Hoe stel je op een liefdevolle manier grenzen?
Grenzen stellen is een vaardigheid die je kunt leren. Hieronder vind je een aantal praktische tips:
- Luister naar je lichaam: Je lichaam geeft signalen wanneer je over je grenzen gaat. Let op signalen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spanning of een onrustig gevoel.
- Herken je patronen: Ga na in welke situaties je vaak over je grenzen gaat. Zijn er bepaalde mensen of activiteiten die je energie kosten?
- Communiceer helder: Wees duidelijk en direct in je communicatie. Zeg wat je wel en niet wilt, en wat je van de ander verwacht.
- Gebruik "ik"-boodschappen: Spreek vanuit je eigen ervaring en gevoelens. Zeg bijvoorbeeld: "Ik merk dat ik me ongemakkelijk voel als..." in plaats van "Jij moet niet...".
- Oefen met nee zeggen: Nee zeggen is een belangrijke vaardigheid. Begin met kleine stapjes en oefen in situaties die minder spannend zijn.
- Wees mild voor jezelf: Het is oké als het niet meteen perfect gaat. Grenzen stellen is een proces. Heb geduld en wees lief voor jezelf.
Hooggevoeligheid als kracht
Hooggevoeligheid is een mooie eigenschap. Je bent intuïtief, empathisch en creatief. Je voelt nuances aan die anderen missen en je hebt een diepgaande verbinding met de wereld om je heen. In mijn coaching help ik je om je hooggevoeligheid te omarmen en in te zetten als een kracht.
Wil jij meer leren over grenzen stellen en hoe je kunt floreren als hooggevoelige vrouw?
Neem dan contact met me op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Samen kijken we hoe ik je kan ondersteunen op jouw pad naar meer rust, balans en zelfliefde.
https://www.instagram.com/lindadool_coachingspraktijk/
De vakantie is voorbij, de dagelijkse routine heeft je weer in zijn greep. Voor veel mensen is dit een moment van aanpassing, maar voor hoogsensitieve vrouwen kan het voelen als een ware overstroming van prikkels. De overgang van de relatieve rust van de vakantie naar de drukte van het dagelijks leven kan leiden tot overprikkeling, vermoeidheid en een gevoel van 'te veel' zijn. In deze blogpost gaan we dieper in op de uitdagingen van hoogsensitiviteit na de vakantie en bieden we praktische tips om je energie te beschermen en innerlijke rust te vinden,zelfs te midden van de drukte. We zullen ook kijken naar hoe je holistische benaderingen zoals mindfulness, natuur en zelfzorg kunt integreren in je dagelijkse leven om je gevoeligheid te omarmen en te laten floreren.
Herken jij jezelf hierin?
Voel je je uitgeput en emotioneel na een drukke dag?
Heb je moeite om je te concentreren en helder te denken?
Ben je prikkelbaarder dan normaal en reageer je heftiger op situaties?
Trek je je terug en vermijd je sociale contacten?
Als je deze vragen met 'ja' beantwoordt, is de kans groot dat je worstelt met de nasleep van de vakantie als hoogsensitief persoon. Maar wees gerust, je bent niet alleen! Veel HSP's ervaren soortgelijke gevoelens na een periode van rust en ontspanning.
Van Overprikkeling naar Innerlijke Rust: Praktische Tips
Gelukkig zijn er manieren om je energie te beschermen en innerlijke rust te vinden, zelfs te midden van de drukte van het dagelijks leven. Hier zijn enkele praktische tips:
- Creëer een zachte landing: Bouw na je vakantie geleidelijk weer op naar je normale routine. Plan niet meteen te veel activiteiten in en gun jezelf voldoende tijd om te acclimatiseren.
- Stel duidelijke grenzen: Leer 'nee' zeggen tegen verzoeken en activiteiten die je energie kosten. Prioriteer wat echt belangrijk is voor jou.
- Plan momenten van rust en stilte in: Neem regelmatig pauzes gedurende de dag om even op adem te komen en je batterij op te laden. Dit kan een korte meditatie zijn, een wandeling in de natuur of gewoon even rustig zitten met een kop thee.
- Zorg goed voor je lichaam: Eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Een gezond lichaam ondersteunt een gezonde geest.
- Zoek steun bij gelijkgestemden: Praat met andere HSP's over je ervaringen en leer van elkaar. Samen sta je sterker!
- Omarm de natuur: Breng tijd door in de natuur om te aarden en op te laden. De rustgevende invloed van de natuur kan wonderen doen voor je gevoelige systeem.
- Verken mindfulness en meditatie: Deze praktijken kunnen je helpen om meer in het moment te zijn, je bewust te worden van je gedachten en gevoelens, en innerlijke rust te cultiveren.
- Verwen jezelf met zelfzorg: Neem de tijd om jezelf te verwennen met activiteiten die je energie geven en je goed laten voelen. Dit kan een warm bad zijn, een goed boek lezen, of iets creatiefs doen.
Omarm je Hoogsensitiviteit: Een Unieke Kracht
Hooggevoeligheid is geen zwakte, maar een unieke kracht. Het stelt je in staat om de wereld op een dieper niveau te ervaren, om verbinding te maken met anderen en om schoonheid te zien in de kleine dingen.
Als je leert om je hoogsensitiviteit te omarmen en te managen, kun je een leven leiden vol vreugde, betekenis en succes.
Klaar voor de volgende stap?
Wil je meer leren over hoe je jouw hoogsensitiviteit kunt omarmen en inzetten als een kracht? Ik nodig je van harte uit voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Samen verkennen we jouw unieke behoeften en stippelen we een pad uit naar een leven waarin jij kunt stralen als de hoogsensitieve vrouw die je bent.
P.S. Volg me ook op Instagram voor dagelijkse inspiratie en tips: @lindadool_coachingspraktijk
Vergroot je geluk en welzijn: ontdek wat jou gelukkig maakt
Soms denk ik terug aan mijn eigen reis als hoogsensitieve vrouw, en ik kan niet anders dan glimlachen over de vele paden die ik heb bewandeld. Net als velen van jullie, begon ik mijn weg vol enthousiasme en toewijding, gefocust op het doen van wat goed voelde, het helpen van anderen, en het maken van de juiste keuzes. Maar naarmate de tijd verstreek en ik dieper in mezelf ging graven, begon ik te beseffen dat werkelijk welzijn veel meer is dan alleen het vinden van succes. Het draait om innerlijk geluk en welzijn – niet alleen voor anderen, maar ook voor mezelf.
Wat is geluk? Een persoonlijke reis
Er was een tijd waarin ik, net als velen, niet echt stil stond bij wat me werkelijk gelukkig maakte. Ik herinner me een periode waarin het voelde alsof ik door een mistige vallei liep. Alles wat ik deed voelde noodzakelijk en belangrijk, maar ergens was er een leegte die ik niet kon plaatsen. Ik was succesvol in mijn werk, had een goede reputatie opgebouwd, en mensen kwamen graag naar me toe voor advies, maar toch ontbrak er iets wezenlijks. Het was toen dat ik begon te begrijpen dat geluk niet alleen gaat over wat je bereikt, maar over hoe je je voelt tijdens de reis.
Voor mij begon het ontdekken van mijn eigen geluk met het stellen van de vraag: “Wat maakt mij echt blij?” Dit kwam na een periode van zelfonderzoek, waarin ik me bewust werd van de kleine dingen die ik vaak over het hoofd zag – zoals het gevoel van rust tijdens een wandeling in de natuur of de momenten van stilte waarin ik gewoon even kon zijn.
Positieve emoties stimuleren: het geheime ingrediënt
In mijn zoektocht ontdekte ik de kracht van positieve emoties. Ik besefte dat ik me vaak liet meeslepen door de dagelijkse hectiek en vergat te genieten van de kleine momenten. Dit werd duidelijk toen ik me realiseerde dat ik anderen vaak hielp om hun rust en balans te vinden, maar zelf nauwelijks de tijd nam om van die momenten te genieten.
Mindfulness werd een nieuwe bondgenoot voor mij. Iets wat ik eerder als "zweverig" had beschouwd, bleek precies datgene te zijn wat ik nodig had. Het hielp me om te stoppen met rennen en in plaats daarvan aanwezig te zijn in het moment. Ik herinner me een ochtend waarop ik bewust mijn kop thee dronk in plaats van hem snel achterover te slaan. De geur, de warmte, de rust – het waren kleine momenten die me hielpen om weer in contact te komen met mezelf.
Zelfcompassie werd de volgende stap. In plaats van mezelf te bekritiseren voor elke kleine fout, leerde ik te accepteren dat ik, net als iedereen, mijn beperkingen heb. Ik herinner me een dag waarop een afspraak helemaal misliep. Vroeger zou ik mezelf daar dagenlang slecht over hebben gevoeld, maar nu kon ik denken: “Het is oké, je hebt je best gedaan.” Deze verschuiving in perspectief bracht een gevoel van innerlijke rust dat ik nooit eerder had gekend.
Dankbaarheid: een sleutel tot geluk
Een andere grote verandering kwam toen ik begon met het beoefenen van dankbaarheid. In het begin voelde het ongemakkelijk om elke dag drie dingen op te schrijven waarvoor ik dankbaar was, maar na verloop van tijd merkte ik dat deze eenvoudige oefening mijn kijk op het leven compleet veranderde.
Ik herinner me een bijzonder drukke week waarin alles mis leek te gaan. Ik was gestrest en klaar om alles op te geven. Maar toen ik die avond mijn dankbaarheidsdagboek opende en de tijd nam om na te denken, besefte ik hoeveel ik eigenlijk had om dankbaar voor te zijn. Het waren niet de grote dingen – het was de geur van vers gezette koffie, de knuffel van een geliefde, de warme glimlach van een vreemde.
Dankbaarheid werd ook een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse interacties. Ik begon uit te spreken naar anderen hoeveel ik hun aanwezigheid en steun waardeerde. De reacties die ik ontving waren hartverwarmend en versterkten mijn relaties op een manier die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Het bleek dat dankbaarheid niet alleen mijn eigen geluk vergrootte, maar ook dat van de mensen om mij heen.
Zingeving: het vinden van betekenis
Toen ik eenmaal begon na te denken over wat mij echt gelukkig maakte, kwam ik al snel bij het begrip zingeving. Ik realiseerde me dat het niet genoeg was om gewoon goed te doen wat ik deed; ik wilde dat mijn werk en mijn leven een verschil maakten. Deze zoektocht naar zingeving leidde tot een verschuiving in de manier waarop ik naar mijn werk keek en hoe ik mijn dagen invulde.
Ik begon mijn werk te zien als een manier om bij te dragen aan het welzijn van anderen. Elk gesprek dat ik voerde, elke stap die ik zette, moest resoneren met mijn waarden: echtheid, verbinding en respect voor mezelf en de mensen om me heen. Dit leidde tot het uitbreiden van mijn netwerk met gelijkgestemde mensen die dezelfde visie hadden. Samen begonnen we te werken aan een holistische benadering van welzijn.
Ik herinner me nog goed hoe ik in contact kwam met een coach die dezelfde passie deelde voor persoonlijke groei en balans. Onze gesprekken inspireerden mij om verder te kijken dan de oppervlakte en om doelen te stellen die niet alleen gericht waren op het bereiken van succes, maar ook op het creëren van diepgaande verbindingen en betekenisvolle bijdragen aan de levens van anderen.
Verbinding: de kracht van samen zijn
Ik heb altijd geloofd dat verbinding met anderen een van de krachtigste bronnen van geluk is. Maar naarmate mijn leven drukker werd, merkte ik dat het onderhouden van die verbindingen steeds moeilijker werd. Ik was zo gefocust op het doen van het juiste dat ik soms vergat tijd te maken voor de mensen die belangrijk voor me waren.
Ik begon bewust tijd vrij te maken voor mijn relaties – zowel persoonlijk als professioneel. Ik plande niet alleen werkafspraken, maar ook momenten om gewoon te zijn met de mensen die me dierbaar zijn. Genieten van de verhalen en ervaringen van anderen, zonder haast of afleiding, werd een bron van vreugde en inspiratie.
Een van de mooiste momenten die ik me herinner, was een middag die ik doorbracht met een vriendin die ik al jaren ken. We spraken over onze uitdagingen en successen, en het voelde alsof we elkaar opnieuw ontdekten. Die diepe verbinding, die mogelijkheid om echt contact te maken, bracht niet alleen vreugde, maar gaf me ook nieuwe energie en perspectief.
Zelfverbinding werd ook een prioriteit. Ik herwaardeerde de tijd met mezelf – niet alleen om te ontspannen, maar ook om te reflecteren. Het was tijdens een van deze momenten van zelfreflectie dat ik besefte hoe ver ik was gekomen. De doelen die ik ooit had gesteld, zoals het vinden van balans en het creëren van een vervuld leven, waren werkelijkheid geworden. Het voelde alsof alles op zijn plek viel.
Creëer een vervuld leven
Uiteindelijk gaat het allemaal om balans. Ik ontdekte dat het stellen van doelen die echt belangrijk voor mij waren, cruciaal was, maar ook dat ik flexibel moest zijn wanneer het leven niet volgens plan verliep. Het was een leerproces – soms struikelde ik, soms ging het mis, maar altijd stond ik weer op met nieuwe energie en inzichten.
Zelfzorg werd een centrale pijler in mijn leven. Ik begreep dat het onderhouden van zowel mijn lichaam als mijn geest essentieel was voor mijn welzijn. Dit betekende niet alleen gezond eten en regelmatig bewegen, maar ook tijd nemen voor rust, reflectie en plezier. Wanneer mijn lichaam en geest in balans waren, voelde ik me mezelf.
Geluk is een reis, geen bestemming
Mijn reis als hoogsensitieve vrouw heeft me geleerd dat geluk en welzijn geen eindbestemming zijn. Het is een voortdurende reis, een bewuste keuze die je elke dag maakt. Door positieve emoties te stimuleren, dankbaarheid te omarmen, zingeving te vinden en sterke verbindingen op te bouwen, heb ik geleerd om niet alleen een succesvol, maar ook een vervuld en gelukkig leven te leiden.
Ik hoop dat mijn verhaal je inspireert om ook jouw eigen reis naar geluk en welzijn te omarmen. Onthoud dat het niet om perfectie gaat, maar om vooruitgang. Elke stap die je zet, hoe klein ook, brengt je dichter bij een leven vol vreugde en betekenis.
Liefs Linda
Zelfvertrouwen is een krachtige innerlijke eigenschap die je in staat stelt om doelen te
bereiken, obstakels te overwinnen en een vervuld leven te leiden. Dit kreeg ik als
antwoord toen ik opzocht wat een definitie is van zelfvertrouwen. Het eerste wat er bij
mij te binnen schoot was ‘nou nou, poeh.’ Ben jij nou net zoals ik opgevoed met dat je
je niet te snel iets moet verbeelden, het ‘doe-maar-normaal-dan-doe-je-al- gek-genoeg’
gedachtengoed? Als ondernemer heb je al best wat zelfvertrouwen nodig om stappen
te kunnen maken. Je moet geloven in dat je werkelijk iemand wat te bieden hebt. En
tegenwoordig wordt er dan ook van je verwacht dat je dit gaat roepen op social media.
Gelukkig kan je dat leren.
Begin bij het begin
Ik kan erg veel bewondering hebben in mensen die zelfverzekerdheid van ‘nature’ al in zich
hebben. Zij weten wat hun capaciteiten zijn en wat ze ervoor moeten doen om een doel te
bereiken. Ik heb dit moeten leren. Het fundament van zelfvertrouwen ligt in jouw eigen basis.
Hoe ben je opgevoed. Hoe ben je gestimuleerd in je keuzes. Had je een cheering group om
je heen? Dat kan zeker helpen in het opbouwen van je zelfverzekerdheid. Als je je
zelfvertrouwen wilt kweken is het fijn om te onderzoeken waarom je dit zou willen
ontwikkelen. Wat mis je bij jezelf of waar zou je meer van willen hebben. Het kan zijn dat je
makkelijker keuzes wilt kunnen maken. Of dat je graag wilt laten zien wat jij iemand te
bieden hebt. Er kunnen legio redenen zijn waarom jij sterker in je schoenen wilt staan.
Het fundament van zelfvertrouwen ligt in het geloof in je eigen kunnen. Dit betekend dat je
erkent dat je bekwaam bent en van waarde bent. Inclusief je tekortkomingen en je
hakkeltakkel momentjes. Die hebben we gelukkig allemaal. Herken je succesmomenten en
je talenten. Reflecteer op momenten waarop je succesvol was en bedenk wat je hebt bereikt
door jouw eigen inspanningen en vaardigheden. Dit kunnen al hele kleine dingen zijn, van
het stellen van een vraag op het moment dat je het niet meer weet tot het maken van een
grote keuze. Vier deze momenten en wees je er van bewust dat het je is gelukt.
Positieve mindset
Het creëren van een positieve mindset is essentieel voor het opbouwen van je
zelfvertrouwen. We kennen allemaal wel die kleine, vervelende zinnetjes die we onbewust
tegen onszelf zeggen. Verwijder deze negatieve zelfspraak en twijfel. In plaats daarvan richt
je je op het bekrachtigen van behulpzame gedachten en affirmaties die jouw zelfvertrouwen
versterken.
- Ik ben zelfverzekerd
- Ik ben goed zoals ik ben
- Ik geloof in mijzelf
- Ik heb alles in mij wat ik nodig heb
- Ik kan bereiken wat ik wil
- Ik straal zelfvertrouwen uit
De lijst kan eindeloos zijn. Kies in elk geval woorden die bij je passen. Durf het tegen jezelf
te zeggen!
Ga de uitdaging aan
Het aangaan van uitdagingen is een effectieve manier om je zelfvertrouwen te vergroten.
Door nieuwe ervaring op te zoeken en buiten je comfortzone te treden, leer je je grenzen te
verleggen en ontdek je dat je meer kan dan je van te voren had gedacht. Dit kunnen
ervaringen zijn zoals het leren van iets nieuws tot het aangaan van een leidinggevende rol
op je werk.
Het is belangrijk om realistische doelen te maken en dan stapsgewijs er naar toe werken.
Begin met kleine stappen en zodra je merkt dat het goed gaat ga je geleidelijk grotere
uitdagingen aan. Er is niets mis met soms een ‘stapje terug’ doen. Zodra je drie stappen
vooruit en twee achteruit moet doen, kom je alsnog wel vooruit. Alleen in een iets ander
tempo dan je misschien voor ogen had. Dat is niet falen, dat is je verwachtingspatroon
aanpassen.
Wees niet bang om te falen. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van leren en groeien.
En wat zijn nu werkelijk ‘fouten’. Je kan je vergissen of een ander verwachtingspatroon
hebben. Ook dat kan je veerkracht vergoten. Doorzetten bij tegenslagen is een manier om je
zelfvertrouwen op te bouwen. Maar ook zien dat je het mis had en een andere koers kiezen.
Het leven bestaat nu eenmaal uit vele keuzes, mogelijkheden en uitdagingen. Bring it on!
Angst om te falen
Angsten kunnen je zelfvertrouwen enorm onderuit halen. Het kan je ervan weerhouden om
doelen na te streven. Of het nu gaat over angst voor afwijzing, angst voor het onbekende of
angst voor falen, het is belangrijk om deze angsten te herkennen en te erkennen. Je had
angsten niet voor niets. Ooit heeft deze angst je ergens voor behoed. De vraag is nu of dat
nog steeds nodig is. Is de angst reëel of mag je deze bedanken voor wat het vroeger voor je
heeft betekend. Misschien is het niet meer nodig om dit te voelen. Dan kan je er voor kiezen
om dat los te laten. Dit hoeft niet in één keer. Maar zoek een tempo dat bij jou past.
Een effectieve strategie om angsten te overwinnen is geleidelijke blootstelling. Dit houdt in
dat je jezelf langzaam blootstelt aan de situatie of ervaring die jou angstig of onzeker maakt,
terwijl je tegelijkertijd leert om te ontspannen en positieve gedachten tegen jezelf herhaald.
Door stapsgewijs je angsten onder ogen te zien, zul je merken dat ze geleidelijk afnemen en
dat je zelfvertrouwen zal toe nemen. Als je bijvoorbeeld angst hebt voor spinnen duik je niet
direct in een bak met spinnen, een kleine stap kan dan zijn, een stapje ernaar toe zetten en
observeren.
Het is belangrijk om geduldig met jezelf te zijn. Wees lief voor jezelf tijdens je zoektocht
buiten je comfortzone. Het versterken van je zelfvertrouwen kost nu eenmaal tijd. Wees trots
op elke vorm van groei en vooruitgang die je boekt, hoe klein ook.
Fake it
Hoe je uiteindelijk uiting geeft aan jouw nieuwe zelfvertrouwen is volledig aan jou. Voel je je
er niet prettig bij om dit met mensen te delen? Hou het dan voor jezelf. Het gaat erom hoe jij
je wilt voelen. En anders; ‘fake it till you make it’. Je houding, of fysiologie, spreekt
boekdelen. Zodra jij je schouders naar achteren draait en je kin iets hoger brengt, kijk jij
recht de wereld in. Dit kan al wonderen doen voor je zelfvertrouwen. Voel maar eens het
verschil in de schouders, naar voren laten hangen of naar achteren draaien. Dus; met de
schouders naar achteren, positieve en lieve affirmaties in je achterhoofd ga jij elk
succesmomentje vieren waarin jij een flintertje zelfvertrouwen hebt gevoeld! Wat wordt jouw
volgende uitdaging?
Warme groet,
Linda Dool
Coaching praktijk voor de hoog gevoelige vrouw
Effectief stressmanagement voor de hardwerkende
hoogsensitieve vrouw: hoe ik leerde omgaan met stress en
het creëeren van mentale veerkracht
Als hoogsensitieve vrouw weet ik als geen ander hoe uitdagend het kan zijn om de
balans te vinden tussen werk, persoonlijke verplichtingen en zelfzorg. De wereld om ons
heen kan soms overweldigend zijn, vooral wanneer we de emoties en energie van
anderen intens aanvoelen. Ik wil graag met delen wat ik heb geleerd in mijn zoektocht
naar het vinden van rust en het opbouwen van mentale veerkracht. En ja, dit kan zelfs
met een eigen bedrijf en een druk gezinsleven.
Het begin van mijn reis
Ik herinner me nog goed hoe ik me vaak uitgeput en gestrest voelde. Mijn werk was
veeleisend, en ik vond het moeilijk om nee te zeggen tegen extra verantwoordelijkheden. De
avonden bracht ik door met piekeren over de dag die voorbij was en de dag die zou komen.
Mijn lichaam voelde gespannen en mijn geest was nooit stil.
Op een gegeven moment besefte ik dat dit niet houdbaar was. Ik voelde me voortdurend
uitgeput en mijn gezondheid begon eronder te lijden. Daarnaast voelde ik mij schuldig
tegenover mijn gezin. Ik kon niet die leuke moeder zijn die ik wilde zijn. Na het voelen van
een burn out besloot ik dat er iets moest veranderen. Ik moest leren om beter met stress om te
gaan en mijn grenzen te bewaken.
Ontdekken van mindfulness
Mijn eerste stap in deze reis was het ontdekken van mindfulness. Ik had er eerder over
gehoord, maar nooit echt de tijd genomen om het te proberen. Wat ik er van kende sprak mij
niet aan, het sabbelen op een rozijn leek mij niet echt de weg richting een ontspannen leven.
Maar op een druilerige zondagmiddag besloot ik een meditatie-app te downloaden en een
korte sessie te volgen. Tot mijn verrassing ging het niet over het bestuderen van een droge
druif en voelde ik me na slechts tien minuten rustiger en meer geaard.
Vanaf dat moment maakte ik er een gewoonte van om elke ochtend met een korte meditatie te
beginnen. Het was moeilijk om mijn gedachten los te laten, maar na verloop van tijd merkte
ik dat ik beter in staat was om mijn hoofd tot rust te brengen. Die ochtenden werden mijn
heilige momenten van kalmte, waarop ik mijn dag rustig en gefocust kon beginnen. Later
combineerde ik dat met yoga oefeningen om de rust verder te ervaren door mijn hele lijf.
De kracht van ademhalingsoefeningen
Naast mindfulness ontdekte ik ook de kracht van ademhalingsoefeningen. Op momenten van
intense stress voelde ik mijn ademhaling oppervlakkig en snel worden. Een yoga dame
raadde me aan om de 4-7-8 ademhalingstechniek te proberen. Het klonk simpel, maar de
impact was enorm.
Tijdens een drukke werkdag, wanneer ik me overweldigd voelde, nam ik een paar minuten de
tijd om diep in te ademen gedurende vier seconden, mijn adem in te houden voor zeven
seconden en langzaam uit te ademen gedurende acht seconden. Deze eenvoudige oefening
hielp me om onmiddellijk te kalmeren en mijn focus terug te krijgen.
Grenzen stellen
Een van de grootste uitdagingen voor mij was het stellen van grenzen. Ik was altijd bang om
mensen teleur te stellen, ik wilde graag aardig worden gevonden. Zo nam ik vaak meer op
mijn schouders dan ik aankon. Dit leidde tot een constant gevoel van stress en uitputting.
Op een dag, na weer een slapeloze nacht door het piekeren over van alles en nog wat, besloot
ik dat ik iets moest veranderen. Ik begon assertiever te worden en leerde netjes maar resoluut
nee te zeggen. Het was eng in het begin, maar ik ontdekte dat mensen mijn grenzen
respecteerden als ik ze duidelijk communiceerde. Ik hield in het achterhoofd dat ik bij elke
nee, ja zei tegen mijn eigen keuzes. Dit voelt erg krachtig.
Het belang van zelfzorg
Een ander essentieel onderdeel van mijn reis was het erkennen van het belang van zelfzorg.
Als hoogsensitieve vrouw was ik altijd gericht op het zorgen voor anderen, maar ik leerde dat
ik alleen goed voor anderen kon zorgen als ik eerst goed voor mezelf zorgde.
Ik begon regelmatig tijd in te plannen voor activiteiten die me plezier en ontspanning
brachten. Dit kon variëren van een warm bad nemen, een goed boek lezen, tot een wandeling
met ons hondje maken. Of bewust kiezen voor momenten samen met mijn gezin. Ik ontdekte
dat deze momenten van zelfzorg niet alleen mijn stress verminderden, maar ook mijn
energieniveau en stemming verbeterden.
Sociale ondersteuning
Ik besefte ook dat ik niet alles alleen hoefde te doen. Sterke relaties en sociale ondersteuning
zijn cruciaal voor het omgaan met stress. Ik zocht steun bij vrienden en familie en vond het
enorm waardevol om mijn gevoelens en ervaringen met hen te delen.
Een goede vriendin, die ook hoogsensitief is, werd een geweldige steunpilaar. We deelden
onze worstelingen en gaven elkaar tips en aanmoedigingen. Dat kon bestaan uit even flink
uithuilen tot het delen van lachkicks over onze pogingen om soepel om te gaan met onze
gevoeligheden. Dit gevoel van verbondenheid en begrip hielp me enorm om veerkrachtiger te
worden en beter met stress om te gaan.
Mentale veerkracht opbouwen
Het opbouwen van mentale veerkracht was een voortdurende reis. Ik leerde dat hoe ik met
mezelf praatte een grote invloed had op mijn stressniveaus. Positieve zelfpraat en affirmaties
werden een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse routine.
Elke ochtend begon ik met positieve affirmaties zoals ;Ik ben sterk en in staat om elke
uitdaging aan te gaan; en ;Ik ben goed zoals ik ben, inclusief mijn gevoeligheden;. Deze
affirmaties hielpen me om een positievere mindset te ontwikkelen en mezelf te herinneren
aan mijn eigen kracht en waarde.
Reflectie en dankbaarheid
Een van de meest transformerende praktijken die ik ontdekte, was reflectie en dankbaarheid.
Aan het einde van elke dag nam ik een paar minuten de tijd om na te denken over wat goed
was gegaan en waar ik dankbaar voor was. Dit hielp me om mijn focus te verschuiven van
wat er mis was naar wat er goed was in mijn leven.
Ik hield een dankbaarheidsdagboek bij waarin ik elke avond drie dingen opschreef waarvoor
ik dankbaar was. Dit kon iets kleins zijn, zoals een warme kop thee, of iets groters, zoals een
succeservaring voelen in de praktijk. Deze oefening hielp me om meer positiviteit en
tevredenheid in mijn leven te brengen.
Conclusie
Voor de hardwerkende hoogsensitieve vrouw is effectief stressmanagement essentieel voor
het behoud van gezondheid en welzijn. Door mindfulness, ademhalingsoefeningen, het
stellen van grenzen, zelfzorg, sociale ondersteuning, positieve zelfpraat en dankbaarheid te
integreren, kun je beter omgaan met stress en mentale veerkracht opbouwen.
Mijn reis naar rust en balans is nooit helemaal klaar, maar ik heb geleerd dat het belangrijk is
om tijd voor mezelf te nemen, mijn grenzen te bewaken en hulp te vragen wanneer dat nodig
is. Ik hoop dat mijn ervaringen jou inspireren en ondersteunen op jouw eigen pad naar een
rustiger, gelukkiger en veerkrachtiger leven. Onthoud dat je het waard bent om goed voor
jezelf te zorgen en dat je krachtiger bent dan je denkt.
Liefs Linda
Coaching praktijk voor de hoog gevoelige vrouw
Vroeger op school werden er maar 3 soorten emoties benoemd. De drie B’s: Bedroefd, Boos en Blij.
Er werd je geleerd hoe je die bij een ander en bij jezelf kon herkennen. Alleen zo gingen wij voorbij aan alle emoties die daar eventueel onder kunnen liggen. Soms ben je maar een beetje blij, alleen tevreden. En soms is iemand maar een beetje boos, zoals je teleurgesteld voelen. Pas later kwam er de vierde B bij, de emotie Bang. Verdriet of angst is een emotie waar men niet zo makkelijk over praat. En ‘als je het niet benoemt dat is het er niet’ is voor velen een makkelijke manier om, om te gaan met zware emoties. Voor kleine kinderen zijn de grote B’s overzichtelijk en makkelijker om te benoemen. Zodra je volwassen wordt ga je merken dat dit niet voldoende is om je goed te kunnen uiten.
Emoties ervaren kan erg heftig zijn. Vooral als je niet goed weet wat je dan voelt. Het benoemen van je gevoel kan een gedeelte van de lading eraf halen. Als ik voor een groep mensen sta kan ik mij behoorlijk zenuwachtig voelen, er gaan allerlei gedachten door mijn hoofd die niet helpen om mij rustig te krijgen. Wat dan helpt is het uitspreken van mijn zenuwen. Als voorbeeld: ‘Goedemorgen iedereen, ik sta hier met zweethandjes omdat ik het best spannend vind om jullie toe te spreken. Dit komt omdat ik graag mijn best wil doen’. Zodra ik dit heb benoemt richting de groep gaat de lading ervan af. Ik heb mij kwetsbaar en open opgesteld. Daar komt opluchting en kracht voor in de plaats.
Het is handig om te kunnen omschrijven wat jouw gevoel is. Wat ervaar je, zit het ergens in je lijf, krijg je er de kriebels van? Zijn dat goede kriebels of minder fijne kriebels? Zo zijn er allerlei omschrijvingen de bij een emotie kunnen horen. Als je je niet goed kan uiten kan dat een eenzaam en machteloos gevoel geven. Waarom begrijpt de ander mijn niet of ben ik de enige die ‘dit’ niet goed onder woorden kan brengen. Het kan bevrijdend voelen om je gevoels-woordenschat te vergroten. Heimwee, overweldigd, enthousiast, geschrokken, eenzaam zijn voorbeelden van kleine nuances van de grote bekende gevoelens, de grote B’s. Hoe fijn is het als je dit kan uiten, een ander kan zich hierin herkennen of jou beter begrijpen. Een verademing. We zijn nu eenmaal emotionele wezens.
90 seconden
Een emotie ervaren kan zwaar voelen. Soms is het gewoon niet fijn om je verdrietig of boos te voelen. Je gaat er liever bij weg. Om even lekker te generaliseren; wij mensen zijn er een kei in om emoties groter te maken dan ze werkelijk hoeven te zijn. Eén emotie duurt maar 90 seconden. Stel dat je liefdesverdriet hebt, dan kan je je bedroeft voelen, een gevoel van gemis. Als je hier in duikt en helemaal mag voelen duurt dit ongeveer 90 seconden. Als je vervolgens die doos met liefdesbrieven erbij pakt laait het verdriet weer op door de herinneringen. Ga daarna ook nog scrollen door je foto’s van die romantische uitjes samen en je hebt het gevoel dat je nooit meer gelukkig zal worden. Dit is je emotievuurtje opstoken. Als je telkens een blokje op je vuurtje (emotie) gooit ga je steeds dieper in de emotie.
Soms kan het heerlijk zijn om even helemaal te duiken in die emoties. Laat het er dan vooral zijn. Emoties hebben nut. Het geeft groei, ruimte en helderheid. En weet ook dat je kan kiezen om uit de emotie te stappen. Kom in beweging, ga iets doen wat een korte focus nodig heeft zoals de afwasmachine inpakken. Voel je dan alsnog de behoefte om in die emotie te duiken moet je dat vooral doen. Weet alleen dat er altijd een keuze is.
Van overweldigd naar een beetje teveel
Doordat ik voorheen nog niet gewend was aan het benoemen van de nuances in mijn emoties konden ze behoorlijk met mij aan de haal gaan. Op het moment dat ik een taak niet meer kon overzien voelde ik mij overweldigd. Nu kon ik daar heel erg in meegaan. Woorden hebben een selffulfilling prophecy, denk aan het oplaaiende vuurtje. Alleen klopte deze sterke bewoording van ‘overweldigd zijn’ niet bij mijn werkelijke ervaring. Wat er namelijk gebeurde was dat ik moe was en niet meer kon overzien wat nu belangrijk was en wat later ook kon worden aangepakt.
Als ik op dat moment even afstand had genomen van de situatie kon ik voelen dat ik een lichte stress ervaarde. Ik voelde mij overvraagd. Door de afstand kreeg ik een helder beeld wat nu prioriteit had. Dit voorkwam dat ik dieper in de emotie meeging. Van mij overweldigd voelen ging ik naar het ervaren van lichte stress. Mijn hartslag en bloeddruk gingen aanzienlijk naar beneden. De emotie werd minder zwaar, ik kon het benoemen en daardoor nam het gestreste gevoel af. Dit is de kracht van opmerken, voelen en benoemen.
Als het jouw vroeger niet geleerd is om je te uiten kan het nog een uitdaging zijn om woorden te vinden voor wat jij voelt. Wat past bij jou. Ik gun je de vrijheid om te kunnen voelen en ervaren hoe het is om werkelijk te voelen. En vooral dat je grip krijgt op datgeen wat je voelt en dat je je er niet door hoeft te laten overweldigen. Ik hoop dat ik aan mijn kinderen kan laten zien dat gevoelens er mogen zijn. Het is menselijk. En het is menselijk om ze te willen delen. Gooi je emotieput maar open, stel je kwetsbaar op. Dit maakt je benaderbaar en zorgt voor meer verbinding. Nu zal ik niet gelijk bij de buschauffeur je hart gaan uitstorten, begin eerst maar eens bij je beste vriendin. En anders zijn er genoeg coaches die je daarin kunnen ondersteunen.
Liefs, Linda
Coachingspraktijk voor de hooggevoelige vrouw
Bij een hoge mate van stress krijgt men regelmatig de opdracht om te gaan mediteren. Maar wat nu als dit je enorm tegenstaat. Je moet er niet aan denken om te gaan hummen op een kussentje terwijl je nog zoveel te doen hebt.
Bij het advies mediteren wordt eigenlijk bedoeld; doe het rustiger aan en adem door. Nu worden de meditatiekussen je om de oren geslagen. En toch, als je dit advies vaker hoort kan het maar zo zijn dat dat juist het gene is wat je nodig hebt. Maar dat kan ook anders. Door het nemen van kleine stapjes richting rust kan je al grote veranderingen voelen. Je hoeft niet gelijk een uur te blijven zitten waar je zit. Stil, wachtend tot je irritatie niveau is gezakt. Wat je vervolgens dan weer gaat irriteren. En zo blijf je in een cirkeltje door gaan met dat wat je al wel kent.
Op het moment dat een advies om meer rust te nemen je irriteert, maar je ergens wel weet dat het beter zou zijn om af en toe meer tijd voor jezelf te pakken, kan je gaan onderzoeken wat je daar dan precies aan irriteert. Vind je het zonde van je tijd, ga je dan teveel in je hoofd zitten of ga je misschien (te)veel voelen?
Op welke manier voelt je lichaam als je gestrest bent?
- Gespannen
- Afwezig
- Onrustig
- Stressig
- Piekeren
- Boos
- Prikkelbaar
- Verdoofd
- Slaperig
- Warrig
Ken je het fenomeen van een elastiekje dat om je broodtrommel zat die je al zolang hebt gebruikt dat het al scheurtje laat zien? Dat gebeurt er ook als je zelf te lang onder spanning staat. Jouw spanningselastiekje is in het begin erg soepel. Het rekt prima mee met alles wat er op je afkomt. Na verloop van tijd kan het zijn dat de rek eruit is of dat het elastiekje gaat knappen en je voelt je een stresskip.
Ik gun het je dat je kan voorkomen dat de het elastiekje bij jou minder strak gespannen staat. Als je je emotioneel flexibel voelt kan het nog prima af te toe drukke momenten opvangen. Het buigt mee en veert weer terug. Maar wat heb je nodig om je meer een zenn-mens te voelen.
Kalmeer je zenuwstelsel
Het zenuwstelsel is het controlecentrum van je lichaam voor alles wat je lichaam doet en het bestaat uit je hersenen, ruggenmerg en de zenuwen die door je hele lijf lopen. Het verstuurd signalen die helpen bij alles wat er om je heen gebeurt. Als je zenuwstelsel stress ervaart wordt dat door je lijf gezien als gevaar. Je kan spanning voelen in je spieren, een oppervlakkigere ademhaling, vervelende gedachten enzovoort. Deze spanning wordt vaak opgebouwd door kleine gebeurtenissen. Als je de spanningssituaties gaat herkennen kan je jezelf ook eerder gerust stellen en je stressreactie verminderen.
Herken je gevoel
Herken dus in de eerste plaats je stress momenten. Op het moment dat je je bewust bent van een strak gespannen elastiek of een gestrest gevoel heb je al winst. Het is winst omdat je dan gaat voelen. Dat is een mooie opening naar het verminderen van stress. Je kan zo zelf je zenuwstelsel kalmeren met kleine ademhalingsoefening.
- Je ademhaling kan ontspannend zijn of juist energie geven.
- Leg een hand op je buik als dat goed voelt
- Adem in en voel je buik omhoog komen
- Pauzeer even
- Adem uit en tuit je lippen alsof je een bel blaast
- Herhaal dit meerdere keren
Kan het werkelijk zo simpel zijn? Ja, dit kan zeker helpen om acuut je stresslevel te verlagen. Het is een kwestie van doen. En het fijne van deze oefening is dat niemand het hoeft te merken. Iedereen moet immers ademhalen.
Hoe creëer je rustmomenten
Geef in de eerste plaats jezelf toestemming om rustmomenten te pakken. Wat maakt dat je tot nog toe bent doorgerend? Het is oké om tijd voor jezelf vrij te maken. Het is gezond voor je lijf om pauzes te nemen. Ondanks dat je dit verstandelijk wel weet is er iets of iemand die je tegenhoudt om werkelijk de rust te nemen. Het kan zijn dat je opvoeding jou in de weg zit. Als je is geleerd om altijd maar door te gaan kan je je beetje schuldig voelen als je op de pauzeknop drukt. Mag je wel voor jezelf kiezen? Wie hoor of zie je dan voor je? Een belerend vingertje of een diep zuchtende moeder? De rest gaat toch ook gewoon door of ligt het nu aan mij? Ben ik niet sterk genoeg en die ander wel? Kortom, je hoofd gaat enorm met je aan de haal. Als je het nog niet zo makkelijk vindt om voor jezelf te kiezen kan je gaan onderzoeken waar deze stemmetje vandaan komt. Herken het en bedank dit gevoel omdat het je al die tijd ook veel heeft gebracht. Het heeft ervoor gezorgd dat je iets afkreeg of je voelde die extra drive om iets aan te pakken. Nu is het tijd voor een ander geluid.
Een cliënt van mij kon haar doorzettingsvermogen herkennen van haar moeder. “Dankzij mijn moeders opvoeding, die zij heeft meegekregen van haar vader, kon ik mijn opleiding afmaken en meerdere dingen tegelijk doen. Maar nu voel ik dat die druk mij niet meer dient. Het wordt tijd dat ik mijn eigen tempo ga volgen.” Zij moest leren wat haar energie kost en wat haar energie geeft. En dat begon met ademhalen. Door de ademen gaf ze zichzelf toestemming om even te voelen. Vervolgens hebben wij samen een lijst opgesteld met doelen die zij wil behalen met betrekking tot het nemen van rust. Er kwam geen meditatie kussen bij maar wel een lekker plekje op de bank.
Wat heb jij nodig om je rust momenten te kunnen pakken? Hoe kan jij meer veerkracht voelen met je elastiekje? Het is een mooie ontdekkingstocht naar een gezonder leven met meer balans. Hummen op een meditatiekussen mag en anders zijn er nog genoeg andere manieren om tot jezelf te komen. Voor je het weet ben je een echt zen-mens. Wil je meer weten? Volg mij dan op Insta op lindadool_coachingspraktijk voor nog meer tips.
Warme groet,
Linda Dool
De kracht van de pauzeknop;
wat zijn de alarmsignalen voor een burn-out
Was je gevoelsleven maar zo helder als een stoplicht. Bij groen licht mag je vol gas je gang gaan. Bij oranje mag je gas terug nemen en bij rood licht mag je stoppen. Vaak weet je pas dat je te laat op de rem hebt getrapt op het moment dat je je anders gaat gedragen. Vergeetachtig, vermoeid, een korter lontje of geen overzicht meer hebben. Kortom je start niet meer onbezorgt je dag.
Brein in actiemodus
Wat ik voornamelijk tegenkom als ik cliënten begeleid is dat ze het gevoel hebben dat ze te veel op haar bordje heeft. Werkdruk, familieverplichtingen, social media, rekeningen die betaald en e-mails die beantwoord moeten worden. Door het vele ‘moeten’ staat je brein constant in de actiemodus en maakt je brein adrenaline aan. Dit is handig omdat je zo je lijstje kan afwerken, het zet aan tot actie. Het gaat pas mis op het moment dat je die adrenaline niet meer kan laten zakken.
Vroegtijdige waarschuwingssignalen
Het herkennen van vroegtijdige waarschuwingssignalen van een burn-out is van cruciaal belang om zo op tijd aan de rem te kunnen trekken. En zo erger te voorkomen. Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen waar je alert op mag zijn.
Chronische vermoeidheid. Een aanhoudend gevoel van uitputting, zelfs na slaap of rust, kan een duiding geven op overbelasting.
Minder motivatie en passie. Het afnemen van interesse en enthousiasme kan ook een teken zijn dat je jezelf voorbij bent gelopen.
Emotionele uitputting. Met het voortdurend voelen van druk kan je een soort leegte ervaren, prikkelbaarheid of kan je minder goed omgaan met stress.
Verminderde productiviteit. Je vind het steeds lastiger om taken af te maken. Of je moet er überhaupt niet aan denken om ergens aan te beginnen.
Gezondheidsproblemen. Lichamelijke signalen zoals hoofdpijn, verminderde spijsvertering, te veel spierspanning en een verzwakt immuunsysteem komen vaak voort uit een langere periode van een te hoog stress level.
Hoe druk jij op de pauzeknop
Allereerst mag je waarschuwingssignalen gaan herkennen. Dit vraagt om zelfkennis, weten hoe jouw lijf functioneert in tijden van rust. De homeostase van je lichaam en brein. Dit is een meetpunt van waaruit je kan gaan herkennen welke alarmsignalen je brein jouw geeft in tijden van stress. Neem deze signalen serieus. Een beetje stress is niet erg en ook functioneel. Het wordt lastiger als je niet meer terug kan naar de ruststand.
Plan regelmatig tijd voor ontspanning. Heb jij liever een uur rust in de avond of sta je graag een half uurtje eerder op? Wat jij dan gaat doen hangt af van wat jij als ontspanning ervaart. Sporten, mediteren of naar buiten staren. Doe iets (of niets) waarvan jouw ademhaling gaat zakken.
Geef grenzen aan. Leer ‘nee’ zeggen en zorg voor meer evenwicht tussen je werk en je privéleven. Als je tijd voor jezelf hebt ingepland, bewaak deze dan ook. Baken het af door het van tevoren te melden aan je partner of collega. Dat is jouw oplaadmoment. Een batterij geeft ook niet onbeperkt energie.
Schrappen om te behappen. Soms moet je keuzes maken. Je lijf geeft het wel aan en van binnen weet je het vaak al langer. Je kan nu eenmaal niet alles tegelijk. Kies voor de bezigheden die jou het meest plezier opleveren. Natuurlijk mag je ook praktisch kijken want de rekeningen moet nu eenmaal worden betaald. maar als jij niet blij wordt van harsklanten kan je deze tijden ook vullen met klanten die jouw wel energie geven.
Creëer een ondersteunend netwerk. Zo sterk als wij zijn, je hoeft het niet alleen te doen. Zoek steun bij collega’s, vrienden, familie of bij een professionele begeleider om je te ondersteunen in jouw pad naar meer overzicht, rust en energie.
Jij hebt net zo veel recht op het indrukken van de pauzeknop (het rode licht) als ieder ander. Gun het jezelf! Lukt dat niet alleen, zoek dan hulp. Want het vooruitzicht dat je eventueel zou moeten stoppen met werken kan nog meer stress opleveren.
Warme groet,
Linda Dool
Goede slaap is ook voor de ondernemer belangrijk
Als ondernemer heb je hart voor je klanten. Misschien ken je het wel dat je al je tijd en energie kan geven aan een ander. Daarom zitten wij ook in dit vak. Geven vinden we vaak makkelijker dan ontvangen. Tijd besteden aan jezelf is een vorm van ontvangen. Een cadeau die je jezelf kan geven. Geef jij weleens een cadeau aan jezelf?
Slaap is een vorm van tijd die nutteloos kan aanvoelen. Je had nog zoveel kunnen doen als je later naar bed was gegaan of eerder was opgestaan. We mogen af van het idee dat tijd besteden aan jezelf egoïstisch is. Wist je dat je één derde van je leven slapend doorbrengt?
Dat heb je nodig. Als je goed slaapt, voel je je overdag niet alleen fitter en energieker, maar ben je ook productiever en creatiever. Daar hebben je klanten en je bedrijf zeker baat bij.
Laatst kwam er een onderneemster bij mij aankloppen die graag van haar gehaaste gevoel af wilde. Zij ervaarde door haar drukke leven veel slaapproblemen. Samen hebben wij via ZOOM een plan gemaakt om meer haar eigen ruimte te pakken zodat zij rustiger haar dag kan afsluiten. Door te kijken naar wat wel kan en niet wat er allemaal niet kan, kom je in een positieve mindset.
Maar waarom is slaap zo belangrijk? Allereerst heeft het te maken met de opbouw en herstel van ons lichaam. Tijdens de diepe slaapfase wordt ons lichaam namelijk gerepareerd en vernieuwd. Ons immuunsysteem krijgt een enorme boost. Een goede nachtrust draagt bij aan een gezond en vitaal lichaam.
Maar ook mentaal heeft slaap een groot positief effect. Tijdens het slapen worden onze hersenen als het ware opgeruimd en verwerken we alle informatie van de dag. Het zorgt ervoor dat wij beter kunnen onthouden en maken meer weloverwogen beslissingen. Men zegt niet voor niets, ik slaap er nog een nachtje over.
Nu hoor ik je denken: dat klinkt allemaal wel mooi, maar hoe zorg ik ervoor dat ik beter slaap? Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede slaapomgeving. Een matras, dekbed en kussen wat bij jou past is al heel fijn. Kies ook voor een donkere, rustige en koele slaapkamer. Een druk en rommelige slaapruimte kan zorgen voor onrust in je hoofd als je daar gevoelig voor bent.
Vermijd elektronica zoals je telefoon, tablet en televisie in de slaapkamer. Dit is natuurlijk een inkoppertje en toch gebruiken mensen die slecht slapen nog steeds de telefoon als wekker. Dit kan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Luister je graag naar een podcast voor het slapen gaan? Download dan deze podcast en zet je telefoon verder op vliegtuigstand. Zo gaat je telefoon automatisch uit en wordt je niet gestoord door geluiden van binnenkomende berichtjes of mailtjes.
Ook een vast ritme kan bijdragen aan een betere nachtrust. Probeer elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Zo weet je lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen en kun je sneller in slaap vallen. Begin daar al op tijd mee. Vanaf 20.00 uur maakt je lijf al het hormoon melatonine aan om je langzaamaan slaperig te maken. Begin dan alvast met je huidroutine, ga een tijdschrift of boek lezen, doe licht huishoudelijk werk zoals de was opvouwen. Dit kan heel meditatief voelen. Zo ga je heel ontspannen naar bed.
Als selfcare coach raad ik daarnaast aan om overdag ook goed voor jezelf te zorgen. Beweeg regelmatig en eet gezond en gevarieerd. Drink voldoende water en vermijd cafeïne na de middag en alcohol in de avonduren. Dit kan namelijk de slaap verstoren. Dit klinkt allemaal heel simpel en vaak is dat het ook. Het punt is dat je het mag implementeren in je dagelijkse leven en dat is soms nog niet zo makkelijk.
Kortom: een goede nachtrust is het belangrijkste cadeau dat je jezelf kunt geven. Het draagt bij aan een gezond en vitaal lichaam en een scherpe geest. Gun jezelf die extra tijd zodat je overdag voldoende energie hebt voor datgene wat jij het liefste doet. En daar mag je zeker hulp bij vragen. Ik kreeg vroeg in de ochtend een appje van de drukke onderneemster dat ze al de hele week heerlijk slaapt. Daar krijg ik dan weer energie van.
Warme groet,
Linda Dool
Ben je er ooit klaar voor? Stel je hebt een geweldig idee. Iets wat een ander nog niet heeft bedacht. Of iets wat er al wel is, maar waarvan jij denkt dat het beter of anders kan. Wat doe je dan met dat idee? Ga je het analyseren, het van alle kanten bekijken of het werkelijk wel een goed idee is?
Bijna geen boek
Door mijn eigen belemmerende gedachten heeft mijn boek nog een half jaar op de plank gelegen. Ik vond het niet goed genoeg. Wie zit hier op te wachten? Ik ging mijzelf vergelijken met anderen die al tien boeken hadden geschreven. Achteraf niet reëel, maar zo kon ik dat toen niet zien. Mijn eigen gevoel over of ik wel goed genoeg was, had mij er bijna van weerhouden om mijn droom te laten uitkomen.
Wat is jouw motivatie
Door van een afstand naar die gedachten te kijken kan je jezelf afvragen of deze gedachten echt wel kloppen. Wat is voor jou belangrijk en waarom wilde je graag dat idee uitvoeren. Het begint met een intrinsieke motivatie. Een wens, een droom, een goed gevoel. Ergens was er een zaadje geplant en kreeg je een idee. Door terug te gaan naar dat gevoel kan je die belemmerende gedachte ‘ben ik wel goed genoeg’ aan de kant zetten. Het goede gevoel wordt sterker. Alsnog kan het spannend zijn, maar zonder wrijving geen glans.
Het is jouw idee
Een idee krijg je niet voor niets. Er is iets wat jou triggert en waar je blij van wordt. Schrijf het op. Deel het met mensen om je heen en voel wat een reactie met jou doet. Luister naar adviezen, maar het zijn adviezen en geen regels. Blijf altijd je eigen gevoel checken.
IJskast
Om niet overhaast een beslissing te nemen, geef ik mijzelf de tijd om een idee even in de ijskast te zetten. Af en toe pak ik het idee er uit om te voelen of dit nog steeds is wat ik graag wil. En soms is het gevoel zo sterk dat ik er direct mee aan de slag ga. Ondernemen is een leuk en spannend spel. Ik zou niet meer anders willen.
Welk idee of welke wens heb jij nog in de ijskast liggen? En wat weerhoud jou ervan om die aan te pakken?
www.lindadool.nl
Auteur: Voel je goed
We zijn nu halverwege januari. Hoeveel goede voornemens en intenties zijn er bij jou al gesneuveld? Of is dit te pessimistisch. In januari met iets beginnen of met iets stoppen is voor de meeste mensen een mooi moment. Deze maand is rustig. De feestdagen zijn geweest en alles komt weer tot rust. Dan kan je je beter focussen op jouw voornemens. Dat is tenminste de theorie.
Weer begonnen
Ik wordt daar een beetje recalcitrant van. Waarom per 1 januari kiezen voor verandering. Ik kan elk moment kiezen voor een nieuw begin. Vanaf oktober ben ik (weer) begonnen met sporten. Ik ging direct voor drie keer in de week om 7.30 uur. Lekker ambitieus met een professioneel schema aan de gewichten hangen. En, echt waar, het voelde heerlijk als ik was geweest. Maar toen werd ik een keer ziek en de kinderen werden een andere keer ziek. Mijn schema zakte in door onverwachte gebeurtenissen en omdat op de zaterdag mijn bed extra lekker ligt en ging ik van drie keer naar één keer in de week.
Motivatie
Hoe krijg ik mijzelf weer gemotiveerd, want mijn potje met wilskracht en doorzettingsvermogen is niet altijd even goed gevuld. Wat helpt is van te voren helder krijgen waarom je met een voornemen gaat beginnen. Wat levert het je op. Wat is jouw intrinsieke motivatie. Hou voor ogen welk gevoel het je gaat opleveren.
Goed gevoel
Zo werkt het met mijn sportschema ook. Wat het mij oplevert is wat ik voel na de sportsessie. Ik voel mij fit en vrolijk. Ik zie dat ik sterker wordt en dat is voor mij belangrijk omdat ik gezond oud wil worden. En zelfs als ik een paar keer oversla kan ik liefdevol naar mezelf kijken en vrolijk weer opnieuw kiezen voor mijn sportschema.
Je mag altijd weer opnieuw beginnen. Het leven is één grote speeltuin, geniet ervan.
Eten in december
De drukste tijd van het jaar breekt nu aan. Zenuwachtig kijk ik regelmatig in mijn agenda hoe de dagen zijn ingedeeld. Nog veel werken, boodschappen doen en de familiebezoekjes staan al ingepland. Het lastige is dat er vaak onverwachte dingen gebeuren. Wat voornamelijk met eten te maken heeft. Speciale ingrediënten zijn uitverkocht of komen niet terug in het assortiment waardoor je menu’s moet omgooien. Op het laatst is er toch nog iemand allergisch of intolerant voor bepaalde voedingsmiddelen. Een vraag uit de familieapp of de puberkinderen toch nog mogen mee-eten bij het kerstdiner. Het zijn dat soort momenten waarop ik uitkijk naar januari.
Als ik vroeger stress voelde ging mijn gezonde eetpatroon op de hobbel. Mijn ontbijten werden steeds sneller, de lunches ongezonder en ik snaaide de hele dag door. Je kon dit al van verre zien aankomen omdat het elk jaar opnieuw gebeurde. De verleidingen liggen overal in de supermarkt van vette snacks tot zoetigheid. En als je van jezelf weet dat je hier gevoelig voor bent is het handig om je daar tegen te wapenen. Maar hoe…
Planning
Alles valt en staat met een goeie planning. Mijn vriezer staat vol met extra gerechten voor zowel ontbijt, lunch en warme maaltijden. Een handige truc om een volle vriezer te krijgen is om standaard voor 1 persoon extra te koken. Zo heb je altijd een portie over om in te vriezen. Vooral soepen zijn daar ideaal voor. Maak er een gewoonte van om bakjes te verzamelen en die te vullen zodra je iets gebakken of gekookt hebt.
Maak voor jezelf op een rustig moment een weekplanning. En hou je daar aan. Schrijf op wat je die week wil gaan eten voor zowel ontbijt, lunch en avondeten. Dit kan je uitbreiden met snackmomenten. Zodra je dit helder hebt kan je een boodschappenlijst maken voor de hele week. Dan ben je in één keer klaar. Dagelijks boodschappen doen kan een valkuil zijn omdat je dan vaker in de verleiding wordt gebracht om meer mee te nemen dan wat er op het lijstje stond. Ga ook pas naar de supermarkt als je net gegeten hebt. Je shopt nu eenmaal ongezonder met een lege maag.
Zeg vaker ja
In deze komende weken zijn er meer etentjes en gezellig borrels dan in de rest van het jaar. Vandaar dat er in januari enorm veel reclame wordt gemaakt voor de sportschool. Al je het nog niet zo makkelijk vindt om op al dat lekkers nee te zeggen, zeg dan vaker ja. Je kan meer last hebben van schuldgevoel omdat je denkt dat je gefaald hebt dan dat je werkelijk last zal hebben van die paar chocolaatjes. Wees in deze periode lief voor jezelf. Ook dat is Selfcare. Zoek je momenten uit waarin je de touwtjes laat vieren en spreek met jezelf af wanneer je weer gezondere keuzes gaat maken.
Als jij een bepaald doel voor ogen hebt, zoals afvallen, kan je er voor kiezen om streng te zijn. Om het jezelf makkelijker te maken en je aan je afspraken te houden kan je dit laten weten aan diegene waar je bij op bezoek gaat. Dit voorkomt een hoop uitleg ter plekke. Het kan een vervelend gevoel geven als je je keuzes moet verdedigen in een kamer vol mensen. Of spreek een teken af met je partner dat hij of zij je een bemoedigend kneepje of knipoog geeft op lastige momenten.
Voornemen
Mijn goede voornemen dit jaar is zo min mogelijk willen. Meer ruimte creëren in mijn agenda voor spontane acties. En op tijd mijn boodschappen in huis halen voor de gezellige momenten. Want ondanks dat deze tijden best veel van mij vragen kan ik er enorm van genieten. Mooie eetmomenten ervaren, opgaan in puberverhalen en daarna gezamenlijk de afwasmachine inpakken. Mijn vriezer eet ik januari wel weer leeg.
Waar zie jij tegenop?
Je kan het zien als een fietstocht tegen de berg op. Eerst ga je nog lekker en heb je nog energie, je ziet de top en weet waar je naar toe wilt. Al snel voel je je energie minder worden, moet je dikke rotsblokken ontwijken en kom je in de mist terecht. Je weet dat je die top over moet maar weet niet goed wanneer die komen gaat. Na die top weet je ook dat het alleen maar makkelijker zal gaan. Kon je maar even bij iemand aanhaken, had je maar iemand die je een zetje kon geven, een beetje extra energie, moed en lef. Dan kom je er wel. Je voelt een zachte hand in je rug.
Gelukkig, je doet het niet alleen.
Zonder dat je het doorhebt sta je ineens bovenop de top. De mist klaart op, je voelt de frisse lucht om je hoofd. Je bedankt diegene die je het zetje had gegeven. Je kijkt naar beneden en ziet het groene rustige dal voor je liggen. Ja, daar wil jij graag zijn. Vol goede moed begin je aan de afdaling, af en toe moet je nog een rotsblokje ontwijken maar daar voel je nu de energie voor. Je begint er lol in te krijgen en al lachend bereik je het mooie groen dal. Nog even kijk je achterom. Jeetje, dat was een flinke berg. Nu genieten van de rust en van wat je bereikt hebt. Je kijkt ondertussen naar de berg die aan de andere kant van het dal staat. Ach, die ziet er nu niet meer zo indrukwekkend uit. Kom maar op!