Lees hier de nieuwste blogs

De kracht van de pauzeknop; 

wat zijn de alarmsignalen voor een burn-out

Was je gevoelsleven maar zo helder als een stoplicht. Bij groen licht mag je vol gas je gang gaan. Bij oranje mag je gas terug nemen en bij rood licht mag je stoppen. Vaak weet je pas dat je te laat op de rem hebt getrapt op het moment dat je je anders gaat gedragen. Vergeetachtig, vermoeid, een korter lontje of geen overzicht meer hebben. Kortom je start niet meer onbezorgt je dag.

 

Brein in actiemodus

Wat ik voornamelijk tegenkom als ik cliënten begeleid is dat ze het gevoel hebben dat ze te veel op haar bordje heeft. Werkdruk, familieverplichtingen, social media, rekeningen die betaald en e-mails die beantwoord moeten worden. Door het vele ‘moeten’ staat je brein constant in de actiemodus en maakt je brein adrenaline aan. Dit is handig omdat je zo je lijstje kan afwerken, het zet aan tot actie. Het gaat pas mis op het moment dat je die adrenaline niet meer kan laten zakken.

 

Vroegtijdige waarschuwingssignalen

Het herkennen van vroegtijdige waarschuwingssignalen van een burn-out is van cruciaal belang om zo op tijd aan de rem te kunnen trekken. En zo erger te voorkomen. Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen waar je alert op mag zijn. 

Chronische vermoeidheid. Een aanhoudend gevoel van uitputting, zelfs na slaap of rust, kan een duiding geven op overbelasting.

Minder motivatie en passie. Het afnemen van interesse en enthousiasme kan ook een teken zijn dat je jezelf voorbij bent gelopen.

Emotionele uitputting. Met het voortdurend voelen van druk kan je een soort leegte ervaren, prikkelbaarheid of kan je minder goed omgaan met stress.

Verminderde productiviteit. Je vind het steeds lastiger om taken af te maken. Of je moet er überhaupt niet aan denken om ergens aan te beginnen.

Gezondheidsproblemen. Lichamelijke signalen zoals hoofdpijn, verminderde spijsvertering, te veel spierspanning en een verzwakt immuunsysteem komen vaak voort uit een langere periode van een te hoog stress level.


 

Hoe druk jij op de pauzeknop

Allereerst mag je waarschuwingssignalen gaan herkennen. Dit vraagt om zelfkennis, weten hoe jouw lijf functioneert in tijden van rust. De homeostase van je lichaam en brein. Dit is een meetpunt van waaruit je kan gaan herkennen welke alarmsignalen je brein jouw geeft in tijden van stress. Neem deze signalen serieus. Een beetje stress is niet erg en ook functioneel. Het wordt lastiger als je niet meer terug kan naar de ruststand.

Plan regelmatig tijd voor ontspanning. Heb jij liever een uur rust in de avond of sta je graag een half uurtje eerder op? Wat jij dan gaat doen hangt af van wat jij als ontspanning ervaart. Sporten, mediteren of naar buiten staren. Doe iets (of niets) waarvan jouw ademhaling gaat zakken.

Geef grenzen aan. Leer ‘nee’ zeggen en zorg voor meer evenwicht tussen je werk en je privéleven. Als je tijd voor jezelf hebt ingepland, bewaak deze dan ook. Baken het af door het van tevoren te melden aan je partner of collega. Dat is jouw oplaadmoment. Een batterij geeft ook niet onbeperkt energie.

Schrappen om te behappen. Soms moet je keuzes maken. Je lijf geeft het wel aan en van binnen weet je het vaak al langer. Je kan nu eenmaal niet alles tegelijk. Kies voor de bezigheden die jou het meest plezier opleveren. Natuurlijk mag je ook praktisch kijken want de rekeningen moet nu eenmaal worden betaald. maar als jij niet blij wordt van harsklanten kan je deze tijden ook vullen met klanten die jouw wel energie geven. 

Creëer een ondersteunend netwerk. Zo sterk als wij zijn, je hoeft het niet alleen te doen. Zoek steun bij collega’s, vrienden, familie of bij een professionele begeleider om je te ondersteunen in jouw pad naar meer overzicht, rust en energie.

 

Jij hebt net zo veel recht op het indrukken van de pauzeknop (het rode licht) als ieder ander. Gun het jezelf! Lukt dat niet alleen, zoek dan hulp. Want het vooruitzicht dat je eventueel zou moeten stoppen met werken kan nog meer stress opleveren. 

 

Warme groet,

Linda Dool

 

Goede slaap is ook voor de ondernemer belangrijk

Als ondernemer heb je hart voor je klanten. Misschien ken je het wel dat je al je tijd en energie kan geven aan een ander. Daarom zitten wij ook in dit vak. Geven vinden we vaak makkelijker dan ontvangen. Tijd besteden aan jezelf is een vorm van ontvangen. Een cadeau die je jezelf kan geven. Geef jij weleens een cadeau aan jezelf?

Slaap is een vorm van tijd die nutteloos kan aanvoelen. Je had nog zoveel kunnen doen als je later naar bed was gegaan of eerder was opgestaan. We mogen af van het idee dat tijd besteden aan jezelf egoïstisch is. Wist je dat je één derde van je leven slapend doorbrengt? 

Dat heb je nodig. Als je goed slaapt, voel je je overdag niet alleen fitter en energieker, maar ben je ook productiever en creatiever. Daar hebben je klanten en je bedrijf zeker baat bij.

 

Laatst kwam er een onderneemster bij mij aankloppen die graag van haar gehaaste gevoel af wilde. Zij ervaarde door haar drukke leven veel slaapproblemen. Samen hebben wij via ZOOM een plan gemaakt om meer haar eigen ruimte te pakken zodat zij rustiger haar dag kan afsluiten. Door te kijken naar wat wel kan en niet wat er allemaal niet kan, kom je in een positieve mindset. 

 

Maar waarom is slaap zo belangrijk? Allereerst heeft het te maken met de opbouw en herstel van ons lichaam. Tijdens de diepe slaapfase wordt ons lichaam namelijk gerepareerd en vernieuwd. Ons immuunsysteem krijgt een enorme boost. Een goede nachtrust draagt bij aan een gezond en vitaal lichaam.

 

Maar ook mentaal heeft slaap een groot positief effect. Tijdens het slapen worden onze hersenen als het ware opgeruimd en verwerken we alle informatie van de dag. Het zorgt ervoor dat wij beter kunnen onthouden en maken meer weloverwogen beslissingen. Men zegt niet voor niets, ik slaap er nog een nachtje over.

 

Nu hoor ik je denken: dat klinkt allemaal wel mooi, maar hoe zorg ik ervoor dat ik beter slaap? Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede slaapomgeving. Een matras, dekbed en kussen wat bij jou past is al heel fijn. Kies ook voor een donkere, rustige en koele slaapkamer. Een druk en rommelige slaapruimte kan zorgen voor onrust in je hoofd als je daar gevoelig voor bent.

 

Vermijd elektronica zoals je telefoon, tablet en televisie in de slaapkamer. Dit is natuurlijk een inkoppertje en toch gebruiken mensen die slecht slapen nog steeds de telefoon als wekker. Dit kan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Luister je graag naar een podcast voor het slapen gaan? Download dan deze podcast en zet je telefoon verder op vliegtuigstand. Zo gaat je telefoon automatisch uit en wordt je niet gestoord door geluiden van binnenkomende berichtjes of mailtjes.

 

Ook een vast ritme kan bijdragen aan een betere nachtrust. Probeer elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Zo weet je lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen en kun je sneller in slaap vallen. Begin daar al op tijd mee. Vanaf 20.00 uur maakt je lijf al het hormoon melatonine aan om je langzaamaan slaperig te maken. Begin dan alvast met je huidroutine, ga een tijdschrift of boek lezen, doe licht huishoudelijk werk zoals de was opvouwen. Dit kan heel meditatief voelen. Zo ga je heel ontspannen naar bed.

 

Als selfcare coach raad ik daarnaast aan om overdag ook goed voor jezelf te zorgen. Beweeg regelmatig en eet gezond en gevarieerd. Drink voldoende water en vermijd cafeïne na de middag en alcohol in de avonduren. Dit kan namelijk de slaap verstoren. Dit klinkt allemaal heel simpel en vaak is dat het ook. Het punt is dat je het mag implementeren in je dagelijkse leven en dat is soms nog niet zo makkelijk.

 

Kortom: een goede nachtrust is het belangrijkste cadeau dat je jezelf kunt geven. Het draagt bij aan een gezond en vitaal lichaam en een scherpe geest. Gun jezelf die extra tijd zodat je overdag voldoende energie hebt voor datgene wat jij het liefste doet. En daar mag je zeker hulp bij vragen. Ik kreeg vroeg in de ochtend een appje van de drukke onderneemster dat ze al de hele week heerlijk slaapt. Daar krijg ik dan weer energie van.

 

Warme groet,

Linda Dool

 

Ben je er ooit klaar voor? Stel je hebt een geweldig idee. Iets wat een ander nog niet heeft bedacht. Of iets wat er al wel is, maar waarvan jij denkt dat het beter of anders kan. Wat doe je dan met dat idee? Ga je het analyseren, het van alle kanten bekijken of het werkelijk wel een goed idee is?

Bijna geen boek

Door mijn eigen belemmerende gedachten heeft mijn boek nog een half jaar op de plank gelegen. Ik vond het niet goed genoeg. Wie zit hier op te wachten? Ik ging mijzelf vergelijken met anderen die al tien boeken hadden geschreven. Achteraf niet reëel, maar zo kon ik dat toen niet zien. Mijn eigen gevoel over of ik wel goed genoeg was, had mij er bijna van weerhouden om mijn droom te laten uitkomen.

Wat is jouw motivatie

Door van een afstand naar die gedachten te kijken kan je jezelf afvragen of deze gedachten echt wel kloppen. Wat is voor jou belangrijk en waarom wilde je graag dat idee uitvoeren. Het begint met een intrinsieke motivatie. Een wens, een droom, een goed gevoel. Ergens was er een zaadje geplant en kreeg je een idee. Door terug te gaan naar dat gevoel kan je die belemmerende gedachte ‘ben ik wel goed genoeg’ aan de kant zetten. Het goede gevoel wordt sterker. Alsnog kan het spannend zijn, maar zonder wrijving geen glans.

Het is jouw idee

Een idee krijg je niet voor niets. Er is iets wat jou triggert en waar je blij van wordt. Schrijf het op. Deel het met mensen om je heen en voel wat een reactie met jou doet. Luister naar adviezen, maar het zijn adviezen en geen regels. Blijf altijd je eigen gevoel checken.

IJskast

Om niet overhaast een beslissing te nemen, geef ik mijzelf de tijd om een idee even in de ijskast te zetten. Af en toe pak ik het idee er uit om te voelen of dit nog steeds is wat ik graag wil. En soms is het gevoel zo sterk dat ik er direct mee aan de slag ga. Ondernemen is een leuk en spannend spel. Ik zou niet meer anders willen.

Welk idee of welke wens heb jij nog in de ijskast liggen? En wat weerhoud jou ervan om die aan te pakken?

www.lindadool.nl
Auteur: Voel je goed

We zijn nu halverwege januari. Hoeveel goede voornemens en intenties zijn er bij jou al gesneuveld? Of is dit te pessimistisch. In januari met iets beginnen of met iets stoppen is voor de meeste mensen een mooi moment. Deze maand is rustig. De feestdagen zijn geweest en alles komt weer tot rust. Dan kan je je beter focussen op jouw voornemens. Dat is tenminste de theorie.

 

Weer begonnen

Ik wordt daar een beetje recalcitrant van. Waarom per 1 januari kiezen voor verandering. Ik kan elk moment kiezen voor een nieuw begin. Vanaf oktober ben ik (weer) begonnen met sporten. Ik ging direct voor drie keer in de week om 7.30 uur. Lekker ambitieus met een professioneel schema aan de gewichten hangen. En, echt waar, het voelde heerlijk als ik was geweest. Maar toen werd ik een keer ziek en de kinderen werden een andere keer ziek. Mijn schema zakte in door onverwachte gebeurtenissen en omdat op de zaterdag mijn bed extra lekker ligt en ging ik van drie keer naar één keer in de week.

 

Motivatie

Hoe krijg ik mijzelf weer gemotiveerd, want mijn potje met wilskracht en doorzettingsvermogen is niet altijd even goed gevuld. Wat helpt is van te voren helder krijgen waarom je met een voornemen gaat beginnen. Wat levert het je op. Wat is jouw intrinsieke motivatie. Hou voor ogen welk gevoel het je gaat opleveren.

Goed gevoel

Zo werkt het met mijn sportschema ook. Wat het mij oplevert is wat ik voel na de sportsessie. Ik voel mij fit en vrolijk. Ik zie dat ik sterker wordt en dat is voor mij belangrijk omdat ik gezond oud wil worden. En zelfs als ik een paar keer oversla kan ik liefdevol naar mezelf kijken en vrolijk weer opnieuw kiezen voor mijn sportschema.

Je mag altijd weer opnieuw beginnen. Het leven is één grote speeltuin, geniet ervan.

 

 

Eten in december

De drukste tijd van het jaar breekt nu aan. Zenuwachtig kijk ik regelmatig in mijn agenda hoe de dagen zijn ingedeeld. Nog veel werken, boodschappen doen en de familiebezoekjes staan al ingepland. Het lastige is dat er vaak onverwachte dingen gebeuren. Wat voornamelijk met eten te maken heeft. Speciale ingrediënten zijn uitverkocht of komen niet terug in het assortiment waardoor je menu’s moet omgooien. Op het laatst is er toch nog iemand allergisch of intolerant voor bepaalde voedingsmiddelen. Een vraag uit de familieapp of de puberkinderen toch nog mogen mee-eten bij het kerstdiner. Het zijn dat soort momenten waarop ik uitkijk naar januari.

Als ik vroeger stress voelde ging mijn gezonde eetpatroon op de hobbel. Mijn ontbijten werden steeds sneller, de lunches ongezonder en ik snaaide de hele dag door. Je kon dit al van verre zien aankomen omdat het elk jaar opnieuw gebeurde. De verleidingen liggen overal in de supermarkt van vette snacks tot zoetigheid. En als je van jezelf weet dat je hier gevoelig voor bent is het handig om je daar tegen te wapenen. Maar hoe…

Planning

Alles valt en staat met een goeie planning. Mijn vriezer staat vol met extra gerechten voor zowel ontbijt, lunch en warme maaltijden. Een handige truc om een volle vriezer te krijgen is om standaard voor 1 persoon extra te koken. Zo heb je altijd een portie over om in te vriezen. Vooral soepen zijn daar ideaal voor. Maak er een gewoonte van om bakjes te verzamelen en die te vullen zodra je iets gebakken of gekookt hebt.

Maak voor jezelf op een rustig moment een weekplanning. En hou je daar aan. Schrijf op wat je die week wil gaan eten voor zowel ontbijt, lunch en avondeten. Dit kan je uitbreiden met snackmomenten. Zodra je dit helder hebt kan je een boodschappenlijst maken voor de hele week. Dan ben je in één keer klaar. Dagelijks boodschappen doen kan een valkuil zijn omdat je dan vaker in de verleiding wordt gebracht om meer mee te nemen dan wat er op het lijstje stond. Ga ook pas naar de supermarkt als je net gegeten hebt. Je shopt nu eenmaal ongezonder met een lege maag.

Zeg vaker ja

In deze komende weken zijn er meer etentjes en gezellig borrels dan in de rest van het jaar. Vandaar dat er in januari enorm veel reclame wordt gemaakt voor de sportschool. Al je het nog niet zo makkelijk vindt om op al dat lekkers nee te zeggen, zeg dan vaker ja. Je kan meer last hebben van schuldgevoel omdat je denkt dat je gefaald hebt dan dat je werkelijk last zal hebben van die paar chocolaatjes. Wees in deze periode lief voor jezelf. Ook dat is Selfcare. Zoek je momenten uit waarin je de touwtjes laat vieren en spreek met jezelf af wanneer je weer gezondere keuzes gaat maken.

Als jij een bepaald doel voor ogen hebt, zoals afvallen, kan je er voor kiezen om streng te zijn. Om het jezelf makkelijker te maken en je aan je afspraken te houden kan je dit laten weten aan diegene waar je bij op bezoek gaat. Dit voorkomt een hoop uitleg ter plekke. Het kan een vervelend gevoel geven als je je keuzes moet verdedigen in een kamer vol mensen. Of spreek een teken af met je partner dat hij of zij je een bemoedigend kneepje of knipoog geeft op lastige momenten.

Voornemen

Mijn goede voornemen dit jaar is zo min mogelijk willen. Meer ruimte creëren in mijn agenda voor spontane acties. En op tijd mijn boodschappen in huis halen voor de gezellige momenten. Want ondanks dat deze tijden best veel van mij vragen kan ik er enorm van genieten. Mooie eetmomenten ervaren, opgaan in puberverhalen en daarna gezamenlijk de afwasmachine inpakken. Mijn vriezer eet ik januari wel weer leeg.