Lees hier de nieuwste blogs

Vroeger op school werden er maar 3 soorten emoties benoemd. De drie B’s: Bedroefd, Boos en Blij.

Er werd je geleerd hoe je die bij een ander en bij jezelf kon herkennen. Alleen zo gingen wij voorbij aan alle emoties die daar eventueel onder kunnen liggen. Soms ben je maar een beetje blij, alleen tevreden. En soms is iemand maar een beetje boos, zoals je teleurgesteld voelen. Pas later kwam er de vierde B bij, de emotie Bang. Verdriet of angst is een emotie waar men niet zo makkelijk over praat. En ‘als je het niet benoemt dat is het er niet’ is voor velen een makkelijke manier om, om te gaan met zware emoties. Voor kleine kinderen zijn de grote B’s overzichtelijk en makkelijker om te benoemen. Zodra je volwassen wordt ga je merken dat dit niet voldoende is om je goed te kunnen uiten.

Emoties ervaren kan erg heftig zijn. Vooral als je niet goed weet wat je dan voelt. Het benoemen van je gevoel kan een gedeelte van de lading eraf halen. Als ik voor een groep mensen sta kan ik mij behoorlijk zenuwachtig voelen, er gaan allerlei gedachten door mijn hoofd die niet helpen om mij rustig te krijgen. Wat dan helpt is het uitspreken van mijn zenuwen. Als voorbeeld:  ‘Goedemorgen iedereen, ik sta hier met zweethandjes omdat ik het best spannend vind om jullie toe te spreken. Dit komt omdat ik graag mijn best wil doen’. Zodra ik dit heb benoemt richting de groep gaat de lading ervan af. Ik heb mij kwetsbaar en open opgesteld. Daar komt opluchting en kracht voor in de plaats.

Het is handig om te kunnen omschrijven wat jouw gevoel is. Wat ervaar je, zit het ergens in je lijf, krijg je er de kriebels van? Zijn dat goede kriebels of minder fijne kriebels? Zo zijn er allerlei omschrijvingen de bij een emotie kunnen horen. Als je je niet goed kan uiten kan dat een eenzaam en machteloos gevoel geven. Waarom begrijpt de ander mijn niet of ben ik de enige die ‘dit’ niet goed onder woorden kan brengen. Het kan bevrijdend voelen om je gevoels-woordenschat te vergroten. Heimwee, overweldigd, enthousiast, geschrokken, eenzaam zijn voorbeelden van kleine nuances van de grote bekende gevoelens, de grote B’s. Hoe fijn is het als je dit kan uiten, een ander kan zich hierin herkennen of jou beter begrijpen. Een verademing. We zijn nu eenmaal emotionele wezens.

 

90 seconden

Een emotie ervaren kan zwaar voelen. Soms is het gewoon niet fijn om je verdrietig of boos te voelen. Je gaat er liever bij weg. Om even lekker te generaliseren; wij mensen zijn er een kei in om emoties groter te maken dan ze werkelijk hoeven te zijn. Eén emotie duurt maar 90 seconden. Stel dat je liefdesverdriet hebt, dan kan je je bedroeft voelen, een gevoel van gemis. Als je hier in duikt en helemaal mag voelen duurt dit ongeveer 90 seconden. Als je vervolgens die doos met liefdesbrieven erbij pakt laait het verdriet weer op door de herinneringen. Ga daarna ook nog scrollen door je foto’s van die romantische uitjes samen en je hebt het gevoel dat je nooit meer gelukkig zal worden. Dit is je emotievuurtje opstoken. Als je telkens een blokje op je vuurtje (emotie) gooit ga je steeds dieper in de emotie.

Soms kan het heerlijk zijn om even helemaal te duiken in die emoties. Laat het er dan vooral zijn. Emoties hebben nut. Het geeft groei, ruimte en helderheid. En weet ook dat je kan kiezen om uit de emotie te stappen. Kom in beweging, ga iets doen wat een korte focus nodig heeft zoals de afwasmachine inpakken. Voel je dan alsnog de behoefte om in die emotie te duiken moet je dat vooral doen. Weet alleen dat er altijd een keuze is.

Van overweldigd naar een beetje teveel

Doordat ik voorheen nog niet gewend was aan het benoemen van de nuances in mijn emoties konden ze behoorlijk met mij aan de haal gaan. Op het moment dat ik een taak niet meer kon overzien voelde ik mij overweldigd. Nu kon ik daar heel erg in meegaan. Woorden hebben een selffulfilling prophecy, denk aan het oplaaiende vuurtje. Alleen klopte deze sterke bewoording van ‘overweldigd zijn’ niet bij mijn werkelijke ervaring. Wat er namelijk gebeurde was dat ik moe was en niet meer kon overzien wat nu belangrijk was en wat later ook kon worden aangepakt.

Als ik op dat moment even afstand had genomen van de situatie kon ik voelen dat ik een lichte stress ervaarde. Ik voelde mij overvraagd. Door de afstand kreeg ik een helder beeld wat nu prioriteit had. Dit voorkwam dat ik dieper in de emotie meeging. Van mij overweldigd voelen ging ik naar het ervaren van lichte stress. Mijn hartslag en bloeddruk gingen aanzienlijk naar beneden. De emotie werd minder zwaar, ik kon het benoemen en daardoor nam het gestreste gevoel af. Dit is de kracht van opmerken, voelen en benoemen.

Als het jouw vroeger niet geleerd is om je te uiten kan het nog een uitdaging zijn om woorden te vinden voor wat jij voelt. Wat past bij jou. Ik gun je de vrijheid om te kunnen voelen en ervaren hoe het is om werkelijk te voelen. En vooral dat je grip krijgt op datgeen wat je voelt en dat je je er niet door hoeft te laten overweldigen. Ik hoop dat ik aan mijn kinderen kan laten zien dat gevoelens er mogen zijn. Het is menselijk. En het is menselijk om ze te willen delen. Gooi je emotieput maar open, stel je kwetsbaar op. Dit maakt je benaderbaar en zorgt voor meer verbinding. Nu zal ik niet gelijk bij de buschauffeur je hart gaan uitstorten, begin eerst maar eens bij je beste vriendin. En anders zijn er genoeg coaches die je daarin kunnen ondersteunen.

Liefs, Linda

Coachingspraktijk voor de hooggevoelige vrouw

Bij een hoge mate van stress krijgt men regelmatig de opdracht om te gaan mediteren. Maar wat nu als dit je enorm tegenstaat. Je moet er niet aan denken om te gaan hummen op een kussentje terwijl je nog zoveel te doen hebt.

Bij het advies mediteren wordt eigenlijk bedoeld; doe het rustiger aan en adem door. Nu worden de meditatiekussen je om de oren geslagen. En toch, als je dit advies vaker hoort kan het maar zo zijn dat dat juist het gene is wat je nodig hebt. Maar dat kan ook anders. Door het nemen van kleine stapjes richting rust kan je al grote veranderingen voelen. Je hoeft niet gelijk een uur te blijven zitten waar je zit. Stil, wachtend tot je irritatie niveau is gezakt. Wat je vervolgens dan weer gaat irriteren. En zo blijf je in een cirkeltje door gaan met dat wat je al wel kent.

Op het moment dat een advies om meer rust te nemen je irriteert, maar je ergens wel weet dat het beter zou zijn om af en toe meer tijd voor jezelf te pakken, kan je gaan onderzoeken wat je daar dan precies aan irriteert. Vind je het zonde van je tijd, ga je dan teveel in je hoofd zitten of ga je misschien (te)veel voelen?

Op welke manier voelt je lichaam als je gestrest bent?

  • Gespannen
  • Afwezig
  • Onrustig
  • Stressig
  • Piekeren
  • Boos
  • Prikkelbaar
  • Verdoofd
  • Slaperig
  • Warrig

Ken je het fenomeen van een elastiekje dat om je broodtrommel zat die je al zolang hebt gebruikt dat het al scheurtje laat zien? Dat gebeurt er ook als je zelf te lang onder spanning staat. Jouw spanningselastiekje is in het begin erg soepel. Het rekt prima mee met alles wat er op je afkomt. Na verloop van tijd kan het zijn dat de rek eruit is of dat het elastiekje gaat knappen en je voelt je een stresskip.

Ik gun het je dat je kan voorkomen dat de het elastiekje bij jou minder strak gespannen staat. Als je je emotioneel flexibel voelt kan het nog prima af te toe drukke momenten opvangen. Het buigt mee en veert weer terug. Maar wat heb je nodig om je meer een zenn-mens te voelen.

Kalmeer je zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is het controlecentrum van je lichaam voor alles wat je lichaam doet en het bestaat uit je hersenen, ruggenmerg en de zenuwen die door je hele lijf lopen. Het verstuurd signalen die helpen bij alles wat er om je heen gebeurt. Als je zenuwstelsel stress ervaart wordt dat door je lijf gezien als gevaar. Je kan spanning voelen in je spieren, een oppervlakkigere ademhaling, vervelende gedachten enzovoort. Deze spanning wordt vaak opgebouwd door kleine gebeurtenissen. Als je de spanningssituaties gaat herkennen kan je jezelf ook eerder gerust stellen en je stressreactie verminderen.

Herken je gevoel

Herken dus in de eerste plaats je stress momenten. Op het moment dat je je bewust bent van een strak gespannen elastiek of een gestrest gevoel heb je al winst. Het is winst omdat je dan gaat voelen. Dat is een mooie opening naar het verminderen van stress. Je kan zo zelf je zenuwstelsel kalmeren met kleine ademhalingsoefening.

  • Je ademhaling kan ontspannend zijn of juist energie geven.
  • Leg een hand op je buik als dat goed voelt
  • Adem in en voel je buik omhoog komen
  • Pauzeer even
  • Adem uit en tuit je lippen alsof je een bel blaast
  • Herhaal dit meerdere keren

Kan het werkelijk zo simpel zijn? Ja, dit kan zeker helpen om acuut je stresslevel te verlagen. Het is een kwestie van doen. En het fijne van deze oefening is dat niemand het hoeft te merken. Iedereen moet immers ademhalen.

Hoe creëer je rustmomenten

Geef in de eerste plaats jezelf toestemming om rustmomenten te pakken. Wat maakt dat je tot nog toe bent doorgerend? Het is oké om tijd voor jezelf vrij te maken. Het is gezond voor je lijf om pauzes te nemen. Ondanks dat je dit verstandelijk wel weet is er iets of iemand die je tegenhoudt om werkelijk de rust te nemen. Het kan zijn dat je opvoeding jou in de weg zit. Als je is geleerd om altijd maar door te gaan kan je je beetje schuldig voelen als je op de pauzeknop drukt. Mag je wel voor jezelf kiezen? Wie hoor of zie je dan voor je? Een belerend vingertje of een diep zuchtende moeder? De rest gaat toch ook gewoon door of ligt het nu aan mij? Ben ik niet sterk genoeg en die ander wel? Kortom, je hoofd gaat enorm met je aan de haal. Als je het nog niet zo makkelijk vindt om voor jezelf te kiezen kan je gaan onderzoeken waar deze stemmetje vandaan komt. Herken het en bedank dit gevoel omdat het je al die tijd ook veel heeft gebracht. Het heeft ervoor gezorgd dat je iets afkreeg of je voelde die extra drive om iets aan te pakken. Nu is het tijd voor een ander geluid.

Een cliënt van mij kon haar doorzettingsvermogen herkennen van haar moeder. “Dankzij mijn moeders opvoeding, die zij heeft meegekregen van haar vader, kon ik mijn opleiding afmaken en meerdere dingen tegelijk doen. Maar nu voel ik dat die druk mij niet meer dient. Het wordt tijd dat ik mijn eigen tempo ga volgen.” Zij moest leren wat haar energie kost en wat haar energie geeft. En dat begon met ademhalen. Door de ademen gaf ze zichzelf toestemming om even te voelen. Vervolgens hebben wij samen een lijst opgesteld met doelen die zij wil behalen met betrekking tot het nemen van rust. Er kwam geen meditatie kussen bij maar wel een lekker plekje op de bank.

Wat heb jij nodig om je rust momenten te kunnen pakken? Hoe kan jij meer veerkracht voelen met je elastiekje? Het is een mooie ontdekkingstocht naar een gezonder leven met meer balans. Hummen op een meditatiekussen mag en anders zijn er nog genoeg andere manieren om tot jezelf te komen. Voor je het weet ben je een echt zen-mens. Wil je meer weten? Volg mij dan op Insta op lindadool_coachingspraktijk voor nog meer tips.

Warme groet,

Linda Dool

De kracht van de pauzeknop; 

wat zijn de alarmsignalen voor een burn-out

Was je gevoelsleven maar zo helder als een stoplicht. Bij groen licht mag je vol gas je gang gaan. Bij oranje mag je gas terug nemen en bij rood licht mag je stoppen. Vaak weet je pas dat je te laat op de rem hebt getrapt op het moment dat je je anders gaat gedragen. Vergeetachtig, vermoeid, een korter lontje of geen overzicht meer hebben. Kortom je start niet meer onbezorgt je dag.

 

Brein in actiemodus

Wat ik voornamelijk tegenkom als ik cliënten begeleid is dat ze het gevoel hebben dat ze te veel op haar bordje heeft. Werkdruk, familieverplichtingen, social media, rekeningen die betaald en e-mails die beantwoord moeten worden. Door het vele ‘moeten’ staat je brein constant in de actiemodus en maakt je brein adrenaline aan. Dit is handig omdat je zo je lijstje kan afwerken, het zet aan tot actie. Het gaat pas mis op het moment dat je die adrenaline niet meer kan laten zakken.

 

Vroegtijdige waarschuwingssignalen

Het herkennen van vroegtijdige waarschuwingssignalen van een burn-out is van cruciaal belang om zo op tijd aan de rem te kunnen trekken. En zo erger te voorkomen. Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen waar je alert op mag zijn. 

Chronische vermoeidheid. Een aanhoudend gevoel van uitputting, zelfs na slaap of rust, kan een duiding geven op overbelasting.

Minder motivatie en passie. Het afnemen van interesse en enthousiasme kan ook een teken zijn dat je jezelf voorbij bent gelopen.

Emotionele uitputting. Met het voortdurend voelen van druk kan je een soort leegte ervaren, prikkelbaarheid of kan je minder goed omgaan met stress.

Verminderde productiviteit. Je vind het steeds lastiger om taken af te maken. Of je moet er überhaupt niet aan denken om ergens aan te beginnen.

Gezondheidsproblemen. Lichamelijke signalen zoals hoofdpijn, verminderde spijsvertering, te veel spierspanning en een verzwakt immuunsysteem komen vaak voort uit een langere periode van een te hoog stress level.


 

Hoe druk jij op de pauzeknop

Allereerst mag je waarschuwingssignalen gaan herkennen. Dit vraagt om zelfkennis, weten hoe jouw lijf functioneert in tijden van rust. De homeostase van je lichaam en brein. Dit is een meetpunt van waaruit je kan gaan herkennen welke alarmsignalen je brein jouw geeft in tijden van stress. Neem deze signalen serieus. Een beetje stress is niet erg en ook functioneel. Het wordt lastiger als je niet meer terug kan naar de ruststand.

Plan regelmatig tijd voor ontspanning. Heb jij liever een uur rust in de avond of sta je graag een half uurtje eerder op? Wat jij dan gaat doen hangt af van wat jij als ontspanning ervaart. Sporten, mediteren of naar buiten staren. Doe iets (of niets) waarvan jouw ademhaling gaat zakken.

Geef grenzen aan. Leer ‘nee’ zeggen en zorg voor meer evenwicht tussen je werk en je privéleven. Als je tijd voor jezelf hebt ingepland, bewaak deze dan ook. Baken het af door het van tevoren te melden aan je partner of collega. Dat is jouw oplaadmoment. Een batterij geeft ook niet onbeperkt energie.

Schrappen om te behappen. Soms moet je keuzes maken. Je lijf geeft het wel aan en van binnen weet je het vaak al langer. Je kan nu eenmaal niet alles tegelijk. Kies voor de bezigheden die jou het meest plezier opleveren. Natuurlijk mag je ook praktisch kijken want de rekeningen moet nu eenmaal worden betaald. maar als jij niet blij wordt van harsklanten kan je deze tijden ook vullen met klanten die jouw wel energie geven. 

Creëer een ondersteunend netwerk. Zo sterk als wij zijn, je hoeft het niet alleen te doen. Zoek steun bij collega’s, vrienden, familie of bij een professionele begeleider om je te ondersteunen in jouw pad naar meer overzicht, rust en energie.

 

Jij hebt net zo veel recht op het indrukken van de pauzeknop (het rode licht) als ieder ander. Gun het jezelf! Lukt dat niet alleen, zoek dan hulp. Want het vooruitzicht dat je eventueel zou moeten stoppen met werken kan nog meer stress opleveren. 

 

Warme groet,

Linda Dool

 

Goede slaap is ook voor de ondernemer belangrijk

Als ondernemer heb je hart voor je klanten. Misschien ken je het wel dat je al je tijd en energie kan geven aan een ander. Daarom zitten wij ook in dit vak. Geven vinden we vaak makkelijker dan ontvangen. Tijd besteden aan jezelf is een vorm van ontvangen. Een cadeau die je jezelf kan geven. Geef jij weleens een cadeau aan jezelf?

Slaap is een vorm van tijd die nutteloos kan aanvoelen. Je had nog zoveel kunnen doen als je later naar bed was gegaan of eerder was opgestaan. We mogen af van het idee dat tijd besteden aan jezelf egoïstisch is. Wist je dat je één derde van je leven slapend doorbrengt? 

Dat heb je nodig. Als je goed slaapt, voel je je overdag niet alleen fitter en energieker, maar ben je ook productiever en creatiever. Daar hebben je klanten en je bedrijf zeker baat bij.

 

Laatst kwam er een onderneemster bij mij aankloppen die graag van haar gehaaste gevoel af wilde. Zij ervaarde door haar drukke leven veel slaapproblemen. Samen hebben wij via ZOOM een plan gemaakt om meer haar eigen ruimte te pakken zodat zij rustiger haar dag kan afsluiten. Door te kijken naar wat wel kan en niet wat er allemaal niet kan, kom je in een positieve mindset. 

 

Maar waarom is slaap zo belangrijk? Allereerst heeft het te maken met de opbouw en herstel van ons lichaam. Tijdens de diepe slaapfase wordt ons lichaam namelijk gerepareerd en vernieuwd. Ons immuunsysteem krijgt een enorme boost. Een goede nachtrust draagt bij aan een gezond en vitaal lichaam.

 

Maar ook mentaal heeft slaap een groot positief effect. Tijdens het slapen worden onze hersenen als het ware opgeruimd en verwerken we alle informatie van de dag. Het zorgt ervoor dat wij beter kunnen onthouden en maken meer weloverwogen beslissingen. Men zegt niet voor niets, ik slaap er nog een nachtje over.

 

Nu hoor ik je denken: dat klinkt allemaal wel mooi, maar hoe zorg ik ervoor dat ik beter slaap? Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede slaapomgeving. Een matras, dekbed en kussen wat bij jou past is al heel fijn. Kies ook voor een donkere, rustige en koele slaapkamer. Een druk en rommelige slaapruimte kan zorgen voor onrust in je hoofd als je daar gevoelig voor bent.

 

Vermijd elektronica zoals je telefoon, tablet en televisie in de slaapkamer. Dit is natuurlijk een inkoppertje en toch gebruiken mensen die slecht slapen nog steeds de telefoon als wekker. Dit kan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Luister je graag naar een podcast voor het slapen gaan? Download dan deze podcast en zet je telefoon verder op vliegtuigstand. Zo gaat je telefoon automatisch uit en wordt je niet gestoord door geluiden van binnenkomende berichtjes of mailtjes.

 

Ook een vast ritme kan bijdragen aan een betere nachtrust. Probeer elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Zo weet je lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen en kun je sneller in slaap vallen. Begin daar al op tijd mee. Vanaf 20.00 uur maakt je lijf al het hormoon melatonine aan om je langzaamaan slaperig te maken. Begin dan alvast met je huidroutine, ga een tijdschrift of boek lezen, doe licht huishoudelijk werk zoals de was opvouwen. Dit kan heel meditatief voelen. Zo ga je heel ontspannen naar bed.

 

Als selfcare coach raad ik daarnaast aan om overdag ook goed voor jezelf te zorgen. Beweeg regelmatig en eet gezond en gevarieerd. Drink voldoende water en vermijd cafeïne na de middag en alcohol in de avonduren. Dit kan namelijk de slaap verstoren. Dit klinkt allemaal heel simpel en vaak is dat het ook. Het punt is dat je het mag implementeren in je dagelijkse leven en dat is soms nog niet zo makkelijk.

 

Kortom: een goede nachtrust is het belangrijkste cadeau dat je jezelf kunt geven. Het draagt bij aan een gezond en vitaal lichaam en een scherpe geest. Gun jezelf die extra tijd zodat je overdag voldoende energie hebt voor datgene wat jij het liefste doet. En daar mag je zeker hulp bij vragen. Ik kreeg vroeg in de ochtend een appje van de drukke onderneemster dat ze al de hele week heerlijk slaapt. Daar krijg ik dan weer energie van.

 

Warme groet,

Linda Dool

 

Ben je er ooit klaar voor? Stel je hebt een geweldig idee. Iets wat een ander nog niet heeft bedacht. Of iets wat er al wel is, maar waarvan jij denkt dat het beter of anders kan. Wat doe je dan met dat idee? Ga je het analyseren, het van alle kanten bekijken of het werkelijk wel een goed idee is?

Bijna geen boek

Door mijn eigen belemmerende gedachten heeft mijn boek nog een half jaar op de plank gelegen. Ik vond het niet goed genoeg. Wie zit hier op te wachten? Ik ging mijzelf vergelijken met anderen die al tien boeken hadden geschreven. Achteraf niet reëel, maar zo kon ik dat toen niet zien. Mijn eigen gevoel over of ik wel goed genoeg was, had mij er bijna van weerhouden om mijn droom te laten uitkomen.

Wat is jouw motivatie

Door van een afstand naar die gedachten te kijken kan je jezelf afvragen of deze gedachten echt wel kloppen. Wat is voor jou belangrijk en waarom wilde je graag dat idee uitvoeren. Het begint met een intrinsieke motivatie. Een wens, een droom, een goed gevoel. Ergens was er een zaadje geplant en kreeg je een idee. Door terug te gaan naar dat gevoel kan je die belemmerende gedachte ‘ben ik wel goed genoeg’ aan de kant zetten. Het goede gevoel wordt sterker. Alsnog kan het spannend zijn, maar zonder wrijving geen glans.

Het is jouw idee

Een idee krijg je niet voor niets. Er is iets wat jou triggert en waar je blij van wordt. Schrijf het op. Deel het met mensen om je heen en voel wat een reactie met jou doet. Luister naar adviezen, maar het zijn adviezen en geen regels. Blijf altijd je eigen gevoel checken.

IJskast

Om niet overhaast een beslissing te nemen, geef ik mijzelf de tijd om een idee even in de ijskast te zetten. Af en toe pak ik het idee er uit om te voelen of dit nog steeds is wat ik graag wil. En soms is het gevoel zo sterk dat ik er direct mee aan de slag ga. Ondernemen is een leuk en spannend spel. Ik zou niet meer anders willen.

Welk idee of welke wens heb jij nog in de ijskast liggen? En wat weerhoud jou ervan om die aan te pakken?

www.lindadool.nl
Auteur: Voel je goed