goede slaap

goede slaap

Goede slaap is ook voor de ondernemer belangrijk

Als ondernemer heb je hart voor je klanten. Misschien ken je het wel dat je al je tijd en energie kan geven aan een ander. Daarom zitten wij ook in dit vak. Geven vinden we vaak makkelijker dan ontvangen. Tijd besteden aan jezelf is een vorm van ontvangen. Een cadeau die je jezelf kan geven. Geef jij weleens een cadeau aan jezelf?

Slaap is een vorm van tijd die nutteloos kan aanvoelen. Je had nog zoveel kunnen doen als je later naar bed was gegaan of eerder was opgestaan. We mogen af van het idee dat tijd besteden aan jezelf egoïstisch is. Wist je dat je één derde van je leven slapend doorbrengt? 

Dat heb je nodig. Als je goed slaapt, voel je je overdag niet alleen fitter en energieker, maar ben je ook productiever en creatiever. Daar hebben je klanten en je bedrijf zeker baat bij.

 

Laatst kwam er een onderneemster bij mij aankloppen die graag van haar gehaaste gevoel af wilde. Zij ervaarde door haar drukke leven veel slaapproblemen. Samen hebben wij via ZOOM een plan gemaakt om meer haar eigen ruimte te pakken zodat zij rustiger haar dag kan afsluiten. Door te kijken naar wat wel kan en niet wat er allemaal niet kan, kom je in een positieve mindset. 

 

Maar waarom is slaap zo belangrijk? Allereerst heeft het te maken met de opbouw en herstel van ons lichaam. Tijdens de diepe slaapfase wordt ons lichaam namelijk gerepareerd en vernieuwd. Ons immuunsysteem krijgt een enorme boost. Een goede nachtrust draagt bij aan een gezond en vitaal lichaam.

 

Maar ook mentaal heeft slaap een groot positief effect. Tijdens het slapen worden onze hersenen als het ware opgeruimd en verwerken we alle informatie van de dag. Het zorgt ervoor dat wij beter kunnen onthouden en maken meer weloverwogen beslissingen. Men zegt niet voor niets, ik slaap er nog een nachtje over.

 

Nu hoor ik je denken: dat klinkt allemaal wel mooi, maar hoe zorg ik ervoor dat ik beter slaap? Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede slaapomgeving. Een matras, dekbed en kussen wat bij jou past is al heel fijn. Kies ook voor een donkere, rustige en koele slaapkamer. Een druk en rommelige slaapruimte kan zorgen voor onrust in je hoofd als je daar gevoelig voor bent.

 

Vermijd elektronica zoals je telefoon, tablet en televisie in de slaapkamer. Dit is natuurlijk een inkoppertje en toch gebruiken mensen die slecht slapen nog steeds de telefoon als wekker. Dit kan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Luister je graag naar een podcast voor het slapen gaan? Download dan deze podcast en zet je telefoon verder op vliegtuigstand. Zo gaat je telefoon automatisch uit en wordt je niet gestoord door geluiden van binnenkomende berichtjes of mailtjes.

 

Ook een vast ritme kan bijdragen aan een betere nachtrust. Probeer elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Zo weet je lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen en kun je sneller in slaap vallen. Begin daar al op tijd mee. Vanaf 20.00 uur maakt je lijf al het hormoon melatonine aan om je langzaamaan slaperig te maken. Begin dan alvast met je huidroutine, ga een tijdschrift of boek lezen, doe licht huishoudelijk werk zoals de was opvouwen. Dit kan heel meditatief voelen. Zo ga je heel ontspannen naar bed.

 

Als selfcare coach raad ik daarnaast aan om overdag ook goed voor jezelf te zorgen. Beweeg regelmatig en eet gezond en gevarieerd. Drink voldoende water en vermijd cafeïne na de middag en alcohol in de avonduren. Dit kan namelijk de slaap verstoren. Dit klinkt allemaal heel simpel en vaak is dat het ook. Het punt is dat je het mag implementeren in je dagelijkse leven en dat is soms nog niet zo makkelijk.

 

Kortom: een goede nachtrust is het belangrijkste cadeau dat je jezelf kunt geven. Het draagt bij aan een gezond en vitaal lichaam en een scherpe geest. Gun jezelf die extra tijd zodat je overdag voldoende energie hebt voor datgene wat jij het liefste doet. En daar mag je zeker hulp bij vragen. Ik kreeg vroeg in de ochtend een appje van de drukke onderneemster dat ze al de hele week heerlijk slaapt. Daar krijg ik dan weer energie van.

 

Warme groet,

Linda Dool