Welke emoties mag jij ervaren?

Welke emoties mag jij ervaren?

Vroeger op school werden er maar 3 soorten emoties benoemd. De drie B’s: Bedroefd, Boos en Blij.

Er werd je geleerd hoe je die bij een ander en bij jezelf kon herkennen. Alleen zo gingen wij voorbij aan alle emoties die daar eventueel onder kunnen liggen. Soms ben je maar een beetje blij, alleen tevreden. En soms is iemand maar een beetje boos, zoals je teleurgesteld voelen. Pas later kwam er de vierde B bij, de emotie Bang. Verdriet of angst is een emotie waar men niet zo makkelijk over praat. En ‘als je het niet benoemt dat is het er niet’ is voor velen een makkelijke manier om, om te gaan met zware emoties. Voor kleine kinderen zijn de grote B’s overzichtelijk en makkelijker om te benoemen. Zodra je volwassen wordt ga je merken dat dit niet voldoende is om je goed te kunnen uiten.

Emoties ervaren kan erg heftig zijn. Vooral als je niet goed weet wat je dan voelt. Het benoemen van je gevoel kan een gedeelte van de lading eraf halen. Als ik voor een groep mensen sta kan ik mij behoorlijk zenuwachtig voelen, er gaan allerlei gedachten door mijn hoofd die niet helpen om mij rustig te krijgen. Wat dan helpt is het uitspreken van mijn zenuwen. Als voorbeeld:  ‘Goedemorgen iedereen, ik sta hier met zweethandjes omdat ik het best spannend vind om jullie toe te spreken. Dit komt omdat ik graag mijn best wil doen’. Zodra ik dit heb benoemt richting de groep gaat de lading ervan af. Ik heb mij kwetsbaar en open opgesteld. Daar komt opluchting en kracht voor in de plaats.

Het is handig om te kunnen omschrijven wat jouw gevoel is. Wat ervaar je, zit het ergens in je lijf, krijg je er de kriebels van? Zijn dat goede kriebels of minder fijne kriebels? Zo zijn er allerlei omschrijvingen de bij een emotie kunnen horen. Als je je niet goed kan uiten kan dat een eenzaam en machteloos gevoel geven. Waarom begrijpt de ander mijn niet of ben ik de enige die ‘dit’ niet goed onder woorden kan brengen. Het kan bevrijdend voelen om je gevoels-woordenschat te vergroten. Heimwee, overweldigd, enthousiast, geschrokken, eenzaam zijn voorbeelden van kleine nuances van de grote bekende gevoelens, de grote B’s. Hoe fijn is het als je dit kan uiten, een ander kan zich hierin herkennen of jou beter begrijpen. Een verademing. We zijn nu eenmaal emotionele wezens.

 

90 seconden

Een emotie ervaren kan zwaar voelen. Soms is het gewoon niet fijn om je verdrietig of boos te voelen. Je gaat er liever bij weg. Om even lekker te generaliseren; wij mensen zijn er een kei in om emoties groter te maken dan ze werkelijk hoeven te zijn. Eén emotie duurt maar 90 seconden. Stel dat je liefdesverdriet hebt, dan kan je je bedroeft voelen, een gevoel van gemis. Als je hier in duikt en helemaal mag voelen duurt dit ongeveer 90 seconden. Als je vervolgens die doos met liefdesbrieven erbij pakt laait het verdriet weer op door de herinneringen. Ga daarna ook nog scrollen door je foto’s van die romantische uitjes samen en je hebt het gevoel dat je nooit meer gelukkig zal worden. Dit is je emotievuurtje opstoken. Als je telkens een blokje op je vuurtje (emotie) gooit ga je steeds dieper in de emotie.

Soms kan het heerlijk zijn om even helemaal te duiken in die emoties. Laat het er dan vooral zijn. Emoties hebben nut. Het geeft groei, ruimte en helderheid. En weet ook dat je kan kiezen om uit de emotie te stappen. Kom in beweging, ga iets doen wat een korte focus nodig heeft zoals de afwasmachine inpakken. Voel je dan alsnog de behoefte om in die emotie te duiken moet je dat vooral doen. Weet alleen dat er altijd een keuze is.

Van overweldigd naar een beetje teveel

Doordat ik voorheen nog niet gewend was aan het benoemen van de nuances in mijn emoties konden ze behoorlijk met mij aan de haal gaan. Op het moment dat ik een taak niet meer kon overzien voelde ik mij overweldigd. Nu kon ik daar heel erg in meegaan. Woorden hebben een selffulfilling prophecy, denk aan het oplaaiende vuurtje. Alleen klopte deze sterke bewoording van ‘overweldigd zijn’ niet bij mijn werkelijke ervaring. Wat er namelijk gebeurde was dat ik moe was en niet meer kon overzien wat nu belangrijk was en wat later ook kon worden aangepakt.

Als ik op dat moment even afstand had genomen van de situatie kon ik voelen dat ik een lichte stress ervaarde. Ik voelde mij overvraagd. Door de afstand kreeg ik een helder beeld wat nu prioriteit had. Dit voorkwam dat ik dieper in de emotie meeging. Van mij overweldigd voelen ging ik naar het ervaren van lichte stress. Mijn hartslag en bloeddruk gingen aanzienlijk naar beneden. De emotie werd minder zwaar, ik kon het benoemen en daardoor nam het gestreste gevoel af. Dit is de kracht van opmerken, voelen en benoemen.

Als het jouw vroeger niet geleerd is om je te uiten kan het nog een uitdaging zijn om woorden te vinden voor wat jij voelt. Wat past bij jou. Ik gun je de vrijheid om te kunnen voelen en ervaren hoe het is om werkelijk te voelen. En vooral dat je grip krijgt op datgeen wat je voelt en dat je je er niet door hoeft te laten overweldigen. Ik hoop dat ik aan mijn kinderen kan laten zien dat gevoelens er mogen zijn. Het is menselijk. En het is menselijk om ze te willen delen. Gooi je emotieput maar open, stel je kwetsbaar op. Dit maakt je benaderbaar en zorgt voor meer verbinding. Nu zal ik niet gelijk bij de buschauffeur je hart gaan uitstorten, begin eerst maar eens bij je beste vriendin. En anders zijn er genoeg coaches die je daarin kunnen ondersteunen.

Liefs, Linda

Coachingspraktijk voor de hooggevoelige vrouw

Meer artikelen

Hoe hou je het vol!

We zijn nu halverwege januari. Hoeveel goede voornemens en intenties zijn er bij jou al gesneuveld? Of is dit te pessimistisch. In januari met iets beginnen of met iets stoppen is voor de meeste mensen een mooi moment. Deze maand is rustig. De feestdagen zijn geweest en alles komt weer tot rust. Dan kan je je beter focussen op jouw voornemens. Dat is tenminste de theorie.

 

Weer begonnen

Ik wordt daar een beetje recalcitrant van. Waarom per 1 januari kiezen voor verandering. Ik kan elk moment kiezen voor een nieuw begin. Vanaf oktober ben ik (weer) begonnen met sporten. Ik ging direct voor drie keer in de week om 7.30 uur. Lekker ambitieus met een professioneel schema aan de gewichten hangen. En, echt waar, het voelde heerlijk als ik was geweest. Maar toen werd ik een keer ziek en de kinderen werden een andere keer ziek. Mijn schema zakte in door onverwachte gebeurtenissen en omdat op de zaterdag mijn bed extra lekker ligt en ging ik van drie keer naar één keer in de week.

 

Motivatie

Hoe krijg ik mijzelf weer gemotiveerd, want mijn potje met wilskracht en doorzettingsvermogen is niet altijd even goed gevuld. Wat helpt is van te voren helder krijgen waarom je met een voornemen gaat beginnen. Wat levert het je op. Wat is jouw intrinsieke motivatie. Hou voor ogen welk gevoel het je gaat opleveren.

Goed gevoel

Zo werkt het met mijn sportschema ook. Wat het mij oplevert is wat ik voel na de sportsessie. Ik voel mij fit en vrolijk. Ik zie dat ik sterker wordt en dat is voor mij belangrijk omdat ik gezond oud wil worden. En zelfs als ik een paar keer oversla kan ik liefdevol naar mezelf kijken en vrolijk weer opnieuw kiezen voor mijn sportschema.

Je mag altijd weer opnieuw beginnen. Het leven is één grote speeltuin, geniet ervan.

 

 

Eten in december

Eten in december

De drukste tijd van het jaar breekt nu aan. Zenuwachtig kijk ik regelmatig in mijn agenda hoe de dagen zijn ingedeeld. Nog veel werken, boodschappen doen en de familiebezoekjes staan al ingepland. Het lastige is dat er vaak onverwachte dingen gebeuren. Wat voornamelijk met eten te maken heeft. Speciale ingrediënten zijn uitverkocht of komen niet terug in het assortiment waardoor je menu’s moet omgooien. Op het laatst is er toch nog iemand allergisch of intolerant voor bepaalde voedingsmiddelen. Een vraag uit de familieapp of de puberkinderen toch nog mogen mee-eten bij het kerstdiner. Het zijn dat soort momenten waarop ik uitkijk naar januari.

Als ik vroeger stress voelde ging mijn gezonde eetpatroon op de hobbel. Mijn ontbijten werden steeds sneller, de lunches ongezonder en ik snaaide de hele dag door. Je kon dit al van verre zien aankomen omdat het elk jaar opnieuw gebeurde. De verleidingen liggen overal in de supermarkt van vette snacks tot zoetigheid. En als je van jezelf weet dat je hier gevoelig voor bent is het handig om je daar tegen te wapenen. Maar hoe…

Planning

Alles valt en staat met een goeie planning. Mijn vriezer staat vol met extra gerechten voor zowel ontbijt, lunch en warme maaltijden. Een handige truc om een volle vriezer te krijgen is om standaard voor 1 persoon extra te koken. Zo heb je altijd een portie over om in te vriezen. Vooral soepen zijn daar ideaal voor. Maak er een gewoonte van om bakjes te verzamelen en die te vullen zodra je iets gebakken of gekookt hebt.

Maak voor jezelf op een rustig moment een weekplanning. En hou je daar aan. Schrijf op wat je die week wil gaan eten voor zowel ontbijt, lunch en avondeten. Dit kan je uitbreiden met snackmomenten. Zodra je dit helder hebt kan je een boodschappenlijst maken voor de hele week. Dan ben je in één keer klaar. Dagelijks boodschappen doen kan een valkuil zijn omdat je dan vaker in de verleiding wordt gebracht om meer mee te nemen dan wat er op het lijstje stond. Ga ook pas naar de supermarkt als je net gegeten hebt. Je shopt nu eenmaal ongezonder met een lege maag.

Zeg vaker ja

In deze komende weken zijn er meer etentjes en gezellig borrels dan in de rest van het jaar. Vandaar dat er in januari enorm veel reclame wordt gemaakt voor de sportschool. Al je het nog niet zo makkelijk vindt om op al dat lekkers nee te zeggen, zeg dan vaker ja. Je kan meer last hebben van schuldgevoel omdat je denkt dat je gefaald hebt dan dat je werkelijk last zal hebben van die paar chocolaatjes. Wees in deze periode lief voor jezelf. Ook dat is Selfcare. Zoek je momenten uit waarin je de touwtjes laat vieren en spreek met jezelf af wanneer je weer gezondere keuzes gaat maken.

Als jij een bepaald doel voor ogen hebt, zoals afvallen, kan je er voor kiezen om streng te zijn. Om het jezelf makkelijker te maken en je aan je afspraken te houden kan je dit laten weten aan diegene waar je bij op bezoek gaat. Dit voorkomt een hoop uitleg ter plekke. Het kan een vervelend gevoel geven als je je keuzes moet verdedigen in een kamer vol mensen. Of spreek een teken af met je partner dat hij of zij je een bemoedigend kneepje of knipoog geeft op lastige momenten.

Voornemen

Mijn goede voornemen dit jaar is zo min mogelijk willen. Meer ruimte creëren in mijn agenda voor spontane acties. En op tijd mijn boodschappen in huis halen voor de gezellige momenten. Want ondanks dat deze tijden best veel van mij vragen kan ik er enorm van genieten. Mooie eetmomenten ervaren, opgaan in puberverhalen en daarna gezamenlijk de afwasmachine inpakken. Mijn vriezer eet ik januari wel weer leeg.

Waar zie jij tegen op?

Waar zie jij tegenop?

Je kan het zien als een fietstocht tegen de berg op. Eerst ga je nog lekker en heb je nog energie, je ziet de top en weet waar je naar toe wilt. Al snel voel je je energie minder worden, moet je dikke rotsblokken ontwijken en kom je in de mist terecht. Je weet dat je die top over moet maar weet niet goed wanneer die komen gaat. Na die top weet je ook dat het alleen maar makkelijker zal gaan. Kon je maar even bij iemand aanhaken, had je maar iemand die je een zetje kon geven, een beetje extra energie, moed en lef. Dan kom je er wel. Je voelt een zachte hand in je rug. 

Gelukkig, je doet het niet alleen.

Zonder dat je het doorhebt sta je ineens bovenop de top. De mist klaart op, je voelt de frisse lucht om je hoofd.  Je bedankt diegene die je het zetje had gegeven. Je kijkt naar beneden en ziet het groene rustige dal voor je liggen. Ja, daar wil jij graag zijn. Vol goede moed begin je aan de afdaling, af en toe moet je nog een rotsblokje ontwijken maar daar voel je nu de energie voor. Je begint er lol in te krijgen en al lachend bereik je het mooie groen dal. Nog even kijk je achterom. Jeetje, dat was een flinke berg. Nu genieten van de rust en van wat je bereikt hebt. Je kijkt ondertussen naar de berg die aan de andere kant van het dal staat. Ach, die ziet er nu niet meer zo indrukwekkend uit. Kom maar op!